Izbornik

Okrugli stol u povodu Dana djece oboljele od malignih bolesti

Okrugli stol u povodu Dana djece oboljele od malignih bolesti

onkologijashutterstock 91995590Na poziv udruge SANUS, koja okuplja roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, pravobraniteljica Mila Jelavić sudjelovala je 15. veljače 2013. na Okruglom stolu “Zajedništvom do poboljšanja kvalitete života djece oboljele i liječene od malignih bolesti i njihovih obitelji”. Sudionici okruglog stola bili su predstavnici nekoliko udruga koje se bave ovom problematikom te brojnih institucija. Među njima su bili ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić, ravnatelj HZZO-a dr. Siniša Varga, predstavnici MZOS-a, MSPM, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Grada Zagreba, Grada Splita, predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora i drugi.

 

Udruge koje su organizirale skup pripremile su brojna pitanja za predstavnike nadležnih institucija i suočili ih s dilemama s kojima se često susreću prateći djecu kroz njihovu borbu s opakom bolešću. Odgovarajući na njihove upite ministar Rajko Ostojić rekao je da se Odjel za onkologiju Dječje bolnice u Klaićevoj uređuje i priprema kako bi se osigurali bolji uvjeti za liječenje i boravak djece u bolnici te da će radovi vrlo skoro biti dovršeni. Najavio je da će uskoro biti u funkciji i Dnevna bolnica u Splitu, te da je Osijek dobio jednog specijalista dječje onkologije. Također je naveo da se poduzimaju i druge aktivnosti kako bi se osigurali što bolji uvjeti liječenja malih onkoloških pacijenata, među kojima je svake godine oko 150 novooboljelih. Predstavnici drugih institucija također su izvijestili o tome što se u njihovim resorima radi na poboljšanju uvjeta za ostvarivanje prava djece oboljele od malignih bolesti.

Pravobraniteljica Jelavić tom je prilikom ukazala na problem komunikacije liječnika s djecom i roditeljima i informiranja roditelja, koji na primjereni način trebaju dobiti potrebne informacije da bi mogli primjereno reagirati i funkcionirati kad saznaju da im je dijete oboljelo od maligne bolesti. Posebno je naglasila nesnalaženje roditelja kad se liječenje djeteta treba ostvariti u inozemstvu te je pozvala nadležne da za njih pripreme odgovarajuće i jasne pisane upute. Ponukana nedavnim posjetom KBC-u Zagreb, ukazala je i na to da se u bolnicama ne organizira nastava za srednjoškolce, već samo za učenike osnovne škole, a izostaje i bilo koji drugi oblik pomoći srednjoškolcima u učenju dok borave u bolnici.  

Na kraju skupa svi su pozvani da u svome djelokrugu čine sve što mogu kako bi se situacija popravila te kako bi se  položaj i prava oboljele djece korisnika ostvarivali što lakše i potpunije.