Izbornik

Okrugli stol u Splitu “Prevencija pijenja alkohola od strane maloljetnika”

Okrugli stol u Splitu “Prevencija pijenja alkohola od strane maloljetnika”

AlkoholU suradnji s Vijećem učenika Splitsko-dalmatinske županije, MUP je pokrenuo projekt prevencije pijenja alkohola od strane maloljetnika. Cilj projekta je senzibiliziranje javnosti o problemu konzumiranja alkohola među djecom, smanjenje dostupnosti alkohola maloljetnicima te omogućavanje i promoviranje drukčijih načina zabave i provođenja slobodnog vremena mladih. U sklopu projekta, 20. lipnja 2011. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu organiziran je okrugli stol na kojem je izlaganje održala i pravobraniteljica Mila Jelavić.

Na okruglom stolu “Prevencija pijenja alkohola od strane maloljetnika” sudjelovali su stručnjaci, sveučilišni profesori, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog inspektorata, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Aktiva ravnatelja srednjih škola i Vijeća učenika te predstavnici lokalne zajednice i nevladinih druga. Na skupu su predstavljeni rezultati istraživanja o navikama pijenja alkohola, koje je provela dr. Ingrid Tripković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije na uzorku od 2799 učenika (1074 učenika 8. razreda osnovnih škola i 1725 učenika srednjih škola). Kao i sva dosadašnja, i ovo istraživanje pokazalo je visoki postotak djece i mladih koji, unatoč propisima, kupuju i konzumiraju alkohol.

Nakon predstavljanja rezultata istraživanja pravobraniteljica Mila Jelavić istaknula je nedovoljnu osjetljivost cjelokupnog društva za ovu problematiku. Na okruglom stolu naglašeni su uzroci pijenja alkohola kod djece i mladih te posljedice koje pijenje ostavlja na tjelesni i duševni razvoj mlade osobe kao i društva u cjelini. Posebno je istaknut problem dostupnosti alkohola djeci i mladima te mogućnost konzumiranja alkohola u obitelji i na javnim površinama kao i manjkavost i nepoštovanje zakonskih propisa koji reguliraju ovo područje. Bilo je riječi i o agresivnom reklamiranju alkohola, posebno piva te je istaknuta potreba ograničavanja reklamiranja alkohola u medijima radi zaštite djece. Naglašena je važnost primarne prevencije i odgovornost svih koji sudjeluju u odgoju djece i mladih. Jedan od glavnih zaključaka okruglog stola je pokretanje inicijative za zabranu konzumiranja alkohola djeci i mladima na javnim površinama.