Izbornik

Okrugli stol Večernjeg lista o odgoju za dječja prava

Okrugli stol Večernjeg lista o odgoju za dječja prava

upitnici usklicnikUoči Međunarodnog dana prava djeteta Večernji list organizirao je 19. studenoga 2015. okrugli stol pod naslovom “Odgajamo li generaciju djece koja ima prava, ali ne i dužnosti?”, u Hrvatskom novinarskom domu. Među pozvanim stručnjacima koji se bave zaštitom dječjih prava bila je i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, a kao aktivna publika svojim su se pitanjima u raspravu uključili učenici zagrebačke Pete gimnazije.

Koliko smo doista upućeni u to što sve spada u prava djece, jesu li prava vezana uz dužnosti i mogu li temeljna prava uvjetovati ispunjavanjem dužnosti, tko štiti prava djece, znaju li djeca kome se obratiti u takvim slučajevima, koliko škola pridonosi učenju o pravima djece, jesu li djeci uvijek dostupni mehanizmi zaštite prava – samo su neka od pitanja o kojima se raspravljalo tom prigodom.
Među gostima su bile i Dubravka Marušić, načelnica Sektora za socijalnu politiku i politike za djecu, mlade i obitelj, Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za djecu grada Zagreba, Mirela Blažanović, predstavnica Udruge Roda i drugi. O razumijevanju vlastitih odgovornosti i uviđanju važnosti aktivnoga djelovanja u društvu govorila je predstavnica vijeća učenika V. gimnazije Vanja Jelača, istaknuvši humanitarne inicijative u kojima su sudjelovali mnogi učenici.
Na kraju skupa njegov je voditelj Mario Kovač pozvao je sve zainteresirane na izložbu “Poznajem i poštujem dječja prava“ u Maloj kući dječjih prava pravobraniteljice za djecu.
Više o okruglom stolu pročitajte ovdje.