Izbornik

Online panelom mladih otvoren 13. Festival prava djece

Online panelom mladih otvoren 13. Festival prava djece

Održavanjem online panela pod naslovom “Poslušajte nas malo, ako vam je stalo! Djeca i mladi govore o posljedicama današnjih kriza”, 12. listopada 2021. započeo je 13. festival prava djece. Festival je to koji prikazuje filmove namijenjene djeci i mladima, ali i filmove koje su snimila sama djeca i mladi, koji potiče inkluzivni pristup kulturi za djecu te zagovara i promiče prava djece. Glavni organizator festivala je Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom.

Središnja tema ovogodišnjeg festivala je participacija ili sudjelovanje djece, stoga su i sudionici panela bili uglavnom učenici. Moderator rasprave bio je učenik 15. zagrebačke gimnazije Aleksej Leon Gajica, Mladi ambasador za prava djece i mladih, koji je ove godine i član žirija Festivala prava djece (FPD). Zajednička poruka ovoga panela, koji se i dalje može pogledati na Facebook stranici Festivala prava djece jest: “Mladi imaju dobra razmišljanja, imamo drugačiju perspektivu i drugačija rješenja, mi stvaramo, kreiramo i dajemo – voljeli bismo da nas odrasli aktivno poslušaju!”

Panelisti su bili učenica 8. razreda OŠ Dragalić Iva Ćorković, ujedno i suautorica filma #STOPcyberbullyingu koji je uvršten u program festivala, zatim učenik OŠ M. Lovraka iz Petrinje Petar Duspara, učenica X. gimnazije u Zagrebu Lucija Cerovec i članica žirija FPD-a, te učenica Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu Drita Havolli. Od odraslih u panelu su sudjelovale psihologinja i predsjednica Zagrebačkog psihološkog društva Sena Puhovski, te pedagoginja i predsjednica Udruge Alternator dr. sc. Ana Žnidarec Čučković.

Na panelu se razgovaralo o pitanjima: Kako je to ići u školu i na stručnu praksu online? Kako održavati prijateljstva u virtualnom svijetu? Kako utješiti nekoga ako ga ne možeš zagrliti? – uz isticanje drugih važnih tema vezanih uz život djece i mladih u vrijeme epidemije koronavirusa, za mnoge opterećenom i posljedicama razornoga potresa. Posebna pažnja u raspravi bila je posvećena utjecaju društvenih mreža i cyberbullyinga na život djece i mladih.

Festival prava djece, pod motom “Mali festival za velike teme” na zabavan i pitak način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje, a istovremeno poziva na dijalog, propituje i tako predstavlja relevantnu društvenu platformu za pitanja koja su važna djeci.

Ovogodišnji 13. FPD ponovno se, zbog epidemije, odvija online putem svih ekrana – od interneta, preko društvenih mreža i Youtubea do televizije. Novost je da ove godine filmove nagrađuje dječji žiri koji čine učenici osnovnih i srednjih škola, a nagrade će dodijeliti filmovima koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj.

Na 13. FPD-u prikazuju se odabrani filmovi s ovogodišnjih filmskih revija Hrvatskog filmskog saveza (filmove s 59. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece odabrala je savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego, a filmove s 26. Filmske revije mladeži i 14. Four River Film Festivala filmski kritičar  Boško Picula). Svi filmovi dostupni su školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala www.festivalpravadjece.com, a učitelji mogu preuzeti i nastavne pripreme za rad nakon gledanja filma. Cilj je da što više učitelja preuzme materijale i da razgovaraju s učenicima o temama filmova.

U povodu 13. FPD-a Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević izjavila je kako njezin Ured godinama surađuje s ovim festivalom koji pomaže boljoj vidljivosti i prepoznavanju prava djece, utječe i na povećanje dostupnosti kvalitetnih medijskih sadržaja djeci, te pomaže preskočiti prepreke kako bi oni dospjeli i do djece u udaljenim manjim mjestima i do djece s oštećenjem vida ili sluha. “Posebno veseli to što FPD omogućuje da se širokoj publici djece i mladih prikažu i filmovi koje su snimili njihovi vršnjaci jer se time osnažuje glas djece u društvu, potiče ih se na slobodno iznošenje mišljenja o svim pitanjima koja su im važna, te se tako pomaže i ostvarivanju dječjega prava na sudjelovanje ili participaciju”, istaknula je pravobraniteljica.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo također ističe da UNICEF već 13. godinu podržava Festival koji osnažuje i povezuje glasove djece iz svih dijelova Hrvatske u duhu inkluzije, empatije i podrške. Navela je kako je u ovo “osjetljivo vrijeme za odrastanje” FPD jedinstvena inkluzivna platforma koja djeci i adolescentima omogućuje da se izraze i raspravljaju o pitanjima do kojih im je najviše stalo, izazovima paralelnih online i offline života te prilikama za stvaranje bolje budućnosti.

U povodu početka Festivala prava djece izjavu je dao i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev izražavajući podršku djeci koja dižu svoj glas i snimaju filmove o svojim problemima i pravima. Ujedno je podsjetio da je tijekom 2019. u Europskoj uniji više od 20 posto djece bilo izloženo riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, što se nastoji prevladati Strategijom EU-a o pravima djeteta i preporukom Vijeća Europe o uspostavi europskog jamstva za djecu. Istaknuo je i da je u izradi tih dokumenata, koje je ove godine donijela Europska komisija, sudjelovalo više od 10.000 djece u Europi.

Tijekom Festivala prava djece sljedećih će tjedana, osim projekcija za škole putem stranice FPD-a i YouTubea, na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT3) biti prikazani filmovi aktualne europske produkcije u programu pod nazivom Dobre vibracije. Emitiranje počinje u subotu 16. listopada, a svi filmovi prilagođeni su i za djecu s oštećenjima sluha i vida, što ovaj festival čini jedinim inkluzivnim festivalom u Hrvatskoj.