Izbornik

Počeo 9. Festival prava djece

Kana Festival

U zagrebačkom Kinu Tuškanac započeo je 9. Festival prava djece konferencijom za novinare, održanom 5. listopada 2017., na kojoj je nastupila i članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, učenica Kana Halić Kordić. Festival, koji će se, sve do 25. listopada, održavati u 18 hrvatskih gradova, ove je godine posebno usmjeren na pravo djece i mladih na izražavanje mišljenja, stoga su djeca dobila važnu ulogu u mnogim njegovim dijelovima od početka do kraja. Tako je i konferenciju za novinare vodila učenica 2. Zagrebačke gimnazije Alma Džafić, debatna reprezentativka Hrvatske.

Festival organizira udruga Alternator, u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom i Kinima CineStar, a odvija se uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije i Grada Zagreba.
Ove godine moto je festivala “Kreativno, dostupno, zabavno”, a njegova je misija, omogućiti dostupnost kulturnih sadržaja svoj djeci bez izuzetka te ukazati na važnost inkluzije – istaknula je umjetnička direktorica Tatjana Aćimović. Dodala je da festival promiče zajedništvo i jednakost: svi su sadržaji besplatni i dostupni svima s obzirom da su prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama. “Mi želimo biti primjer inkluzivnosti, ali i skrenuti pozornost svim nositeljima kulturnih događanja u Hrvatskoj da veliki broj kulturnih sadržaja, nažalost, i dalje nije dostupan svima.
Članica MMS-a Kana Halić Kordić podsjetila je na važnost poticanja djece na participaciju istaknuvši kako su djeca doista zainteresirana za svoja prava, ali nisu o njima informirana, stoga ovaj festival i s tim u vezi ima važnu ulogu – upoznati ih s pravima, kako bi ih mogli i zaštititi. Filmovi na festivalu pomoći će im i da osvijeste neke probleme mladih i moguća rješenja, a ujedno je to i prilika da se šira javnost upozna s problematikom koja muči djecu, rekla je Kana. Prisjetila se kako je kao učenica OŠ Bartola Kašića u zagrebu i sama bila aktivna članica filmske družine čiji su filmovi prikazivani na festivalima dječjeg filmskog stvaralaštva.
Ovogodišnja je ambasadorica festivala glumica Ana Begić Tahiri, koja je naglasila da “kultura mora biti dječje pravo – ono ne smije biti privilegija”.
Festival prava djece slavi stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost te jednaka prava i šanse za svu djecu, a organizatori ističu kako je on prilika da se djeca upoznaju s nepreglednim mogućnostima umjetničkog izričaja i susretnu s umjetnošću. Ove godine za to će imati priliku oko deset tisuća učenika iz 130 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Oni će biti gosti na projekcijama deset filmova koje su snimili osmoškolci iz Hrvatske te 17 filmova mladih srednjoškolaca iz cijeloga svijeta.
Festivalski su selektori filmski kritičar Boško Picula i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego. O tome je izvijestila koordinatorica festivala Katarina Ivče Farnell, izvjestivši da se najveći broj njegovih aktivnosti održava u Zagrebu u kinu Cinestar Avenue Mall, kinu Tuškanac i Muzeju suvremene umjetnosti.
Detaljan festivalski program dostupan je na poveznici http://www.festivalpravadjece.com/.