Izbornik

Poruka pravobraniteljice na početku školske godine 2014./2015.

Poruka pravobraniteljice na početku školske godine 2014./2015.

Skolsko zvonoU trenutku kad više od 40.000 djece, a uz njih i njihovi roditelji, s uzbuđenjem iščekuju dan kad će prvi put stupiti u školu, želim čestitati našim prvašićima taj vrlo važan dan u njihovom životu. Trenutak je to, u kojem stječu i nova prava i nove odgovornosti i u kojem im se otvaraju brojne nove mogućnosti, za čiji ishod je iznimno važno da i djeca, i roditelji, i učitelji preuzmu svoj dio odgovornosti i surađuju kao punopravni partneri. Svima njima, a najviše djeci, želim da se prvoga dana škole osjećaju dobro i pozitivno.

 

Željela bih da djeca započnu školsku godinu s više veselja nego briga, otvorena za nova znanja i iskustva, za nove prijatelje koje će steći u školi, za suradnju i miroljubivo rješavanje problema. To je zadaća za njihove roditelje. A na učiteljima i svim zaposlenicima škole je da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se baš svako dijete u školi osjećalo dobrodošlo, prihvaćeno i jednako vrijedno.

Sve sudionike u prometu pozivam da, osobito tijekom rujna, obrate pažnju na malene pješake sa školskim torbama, koji će se uskoro po prvi puta samostalno kretati prometnicama. Pozivam roditelje i druge članove obitelji prvašića da im se ovih dana svakako nađu pri ruci, da provode što više vremena s njima i pomognu im u prilagodbi na nove obveze i promjene koje ih očekuju.

Početak školske godine neizbježno dodatno opterećuje već prenapregnuti roditeljski proračun, no nemojmo i djecu opterećivati time. Pokušajmo taj teret što pravednije podijeliti između roditelja, lokalne zajednice i države, pokazati više osjetljivosti za djecu koja žive u lošijim socijalnim prilikama te im pružiti dodatne potpore i besplatne usluge. Pritisnuti ekonomskim teškoćama ne bismo smjeli zaboraviti da škola treba biti mjesto koje djeci omogućuje boravak u zdravom, sigurnom i poticajnom okolišu, pravilnu prehranu kroz školske obroke, uravnoteženi dnevni ritam i pomoć u učenju, odgoju i razvoju. To djeci dugujemo.

Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama želim da im školovanje bude ispunjeno vedrinom – čak i za kišnih dana – da im donese više izazova i poticaja nego prepreka i teškoća te da im učitelji budu najbolji suradnici u zajedničkoj pustolovini osvajanja znanja.

Pravobraniteljica za djecu

Ivana Milas Klarić