Izbornik

Poruka pravobraniteljice za djecu u povodu početka školske godine 2008/2009.

Prvog dana rujna u školske klupe vratit će se više od petsto tisuća učenika, a među njima će biti i oko četrdeset dvije tisuće “prvašića”, kojima će to biti prvi susret sa školom.

Nešto će im biti zanimljivo i izazovno, ali nešto će im biti teško i zahtijevati više vremena i napora. Početak školovanja za djecu je početak novog, vrlo važnog razdoblja, koje će bitno utjecati na njihovu budućnost.  

Zato pozivam roditelje, učitelje i sve druge djeci bliske osobe, da strpljivo i blagonaklono prate i podupiru prve školske korake “prvašića”. Neka će djeca taj put svladati brže, a neka sporije, ali svakom djetetu treba pružiti priliku da uči na način koji mu najviše odgovara i daje učinkovite rezultate. Polazak u školu donosi im nove odgovornosti koje zahtijevaju veću samostalnost, ali i znanje o tome kako se zaštititi od brojnih rizika u školi, na ulici i u vlastitome domu.

U stjecanju tih znanja će, pored učiteljica i učitelja, važnu ulogu imati i djetetovi bližnji – roditelji, bake i djedovi, sestre i braća. Sve njih posebno molim da prvašiće nauče sigurnom ponašanju u prometu, kako bi spriječili nesreće, ali ih molim i da budu uz djecu kad god mogu.

Isto tako podsjećam i sve sudionike u prometu da će od ponedjeljka među njima biti i stotine tisuća učenika i da smo svi dužni omogućiti im da na putu do škole i iz škole budu sigurni i zaštićeni. Najmanje što možemo učiniti je odgovorno se ponašati u prometu te tako pružiti primjer i drugima, osobito najmlađima.

Svim “prvašićima” želim da im prvi školski dani i prilagodba na školsko okružje proteknu što mirnije i ugodnije te da, uz ostala važna znanja i vještine, nauče i kako uspješno učiti, kako stjecati prijatelje, kako se s njima zajedno veseliti te kako uz njihovu pomoć prebroditi i povremene teškoće.

Svim učenicima osnovnih i srednjih škola želim da u učenju nađu i ponešto zabave, da u njemu otkriju mogućnosti za razvoj svojih talenata te da im škola pruži sigurno i poticajno ozračje u kojem će napredovati i osjećati se dobro i prihvaćeno. 

Mila Jelavić

Pravobraniteljica za djecu