Izbornik

Posjet delegacije iz Turske

Posjet delegacije iz Turske

TurkishPredstavnici turske delegacije projekta TACSO (Tehnička podrška organizacijama civilnog društva) u svom studijskom posjetu Republici Hrvatskoj, posjetili su 25. travnja 2012. Ured pravobraniteljice za djecu, kako bi se upoznali s njegovim djelovanjem. Delegaciju su sačinjavali predstavnici sedam turskih organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom ljudskih prava.

S obzirom na proces donošenja novog turskog Ustava, predstavnike civilnog društva zanimalo je na koji način je u hrvatskom Ustavu riješeno pitanje zaštite prava djece i položaj pravobranitelja za djecu. Predstavnice Ureda upoznale su članove delegacije s općim stanjem prava djece u Hrvatskoj, s ulogom pravobraniteljice za djecu te značenjem i važnošću participacije djece u društvenom životu te u radu Ureda. Teme od posebnog interesa bile su i kaznenopravna zaštita maloljetnika, zaštita djece od diskriminacije te položaj i ostvarivanje prava djece s teškoćama u razvoju. Posebno ih je zanimao način suradnje Ureda s organizacijama civilnog društva, kao i njihova uloga i uključivanje u proces donošenja zakonskih propisa te kreiranje javnih politika.

Na sastanku s gostima iz Turske bile su savjetnice pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak, Gordana Filipović i Mirna Slaviček.