Izbornik

Posjet djeci iz Ukrajine u Splitu

Posjet djeci iz Ukrajine u Splitu

Tijekom radnog boravka u Splitu pravobraniteljica za djecu posjetila je 1. lipnja 2022. djecu izbjeglu iz ratom zahvaćene Ukrajine, njih 182 koji su smješteni u hotelu Zagreb, u splitskom Duilovu. Riječ je o djeci u dobi od 8 do 16 godina, većinom članovima podmlatka nogometnog kluba Šahtar iz Ukrajine.

U istoj prilici djecu su posjetili predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Anna Rich, ministar rada, mirovinskog sustava obitelji  i socijalne politike Marin  Piletić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut i drugi. Tom prigodom iznesen je podatak da je u Hrvatsku dosad stiglo više od 6.800 djece iz Ukrajine.

Pravobraniteljica se tijekom posjeta sastala s predstavnicima ustanova i organizacija zaduženih za skrb o djeci iz Ukrajine te se detaljnije informirala o uvjetima koji su im pruženi, a također je razgovarala s djecom, malim nogometašima, da bi saznala kako im je u novoj sredini.

Obraćajući se okupljenima u toj prigodi istaknula je kako Konvencija o pravima djeteta  obvezuje države članice da štite prava djece, posebno ranjivih skupina kao što su djeca koja stradaju zbog ratnih djelovanja, poput djece  iz Ukrajine, koja su zbog rata istrgnuta iz svoje domovine. Pružiti im mir i sigurnost stoga je i zakonska i moralna obveza Republike Hrvatske, rekla je. Upoznata je i da je djeci iz Ukrajine, koja su smještena u hotelu Zagreb, omogućena tehnologija da prate nastavu koja se odvija u Ukrajini online, a podržala je i njihovo puno uključivanje u hrvatske škole ako za time bude postojala potreba ubuduće.