Izbornik

Posjet dječjem domu u Kaštel Lukšiću

Posjet dječjem domu u Kaštel Lukšiću

dd maestralU sklopu redovitih obilazaka ustanova u kojima su smještena djeca, savjetnice pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović i Branka Reić Kukoč posjetile su 16. rujna 2013. Dom za djecu “Maestral”, Podružnicu “Miljenko i Dobrila” u Kaštel Lukšiću. Tijekom posjeta pregledale su prostor u kojem djeca žive te su razgovarale s djecom i zaposlenicima doma, posebno sa stručnim timom.

 

U domu u Kaštel Lukšiću istog je dana organiziran sastanak s predstavnicima udomiteljskih obitelji iz Finske. Tridesetak profesionalnih udomitelja iz Finske došli su u Split kako bi stekli saznanja o sustavu socijalne skrbi i alternativnoj skrbi za djecu u Hrvatskoj te kako bi razmijenili iskustva sa svojim splitskim kolegama. Tom prilikom posjetili su Dom za djecu “Maestral”, podružnica “Miljenko i Dobrila” u Kaštel Lukšiću, gdje su razgovarali s ravnateljicom Editom Maretić, predstojnikom podružnice Tonijem Maglicom te psihologinjom Sanjom Bedalov Mitar. Domaćini su im prezentirali ustrojstvo i rad ustanove, način rada sa djecom i roditeljima, razlozima smještaja i duljinom trajanja smještaja u ustanovi.

Nakon Doma, gosti iz Finske posjetili su Centar za socijalnu skrb u Splitu gdje su ih primili ravnateljica Tatjana Vukman, psihologinja tima za udomiteljstvo Vedrana Radić Brajnov te radnici Odjela za zaštitu djece, braka i mladeži. Sastanku su bili nazočni i udomitelji iz Splitsko-dalmatinske županije okupljeni u udrugu “Lanterna”. Na skupovima u Kaštelima i Splitu sudjelovale su i savjetnice pravobraniteljice za djecu L. Petrović i B. Reić Kukoč. Tijekom oba sastanka domaćini su imali priliku doznati kako u Finskoj postoji šest državnih domova za djecu. Ti su domovi podijeljeni na jedinice u kojima je najviše po 30 djece. Također u svim većim gradovima i općinama zastupljeni su domovi u vlasništvu lokalne zajednice u kojima je smješteno 10 do 15 djece, a razvijeni su i privatni domovi u kojima je smješteno do 15 djece. Osim domskog smještaja za djecu bez roditeljske skrbi, Finska ima razvijen sustav udomiteljstva, koje, za razliku od hrvatskog sustava, osim “klasičnog” udomiteljstva, poznaje i profesionalno udomiteljstvo kao osnovno zanimanje. U ovom slučaju profesionalni udomitelji (najčešće supružnici) s djecom žive u svojem domu kao obitelj. Udomiteljstvo je njihovo osnovno zanimanje za koje dobivaju plaću, a imaju i zaposlene dodatne odgajatelje. Smještavaju djecu bez roditeljske skrbi, kao i djecu s poremećajem u ponašanju. Finski profesionalni udomitelji izvijestili su kako se u Finskoj djeca do 15 godine vrlo rijetko smještavaju u institucije te se u glavnom smještaj realizira kroz sustav udomiteljstva, koji je za djecu primjereniji, a za državu jeftiniji. Upravo je to razlog zbog kojeg navodno finska vlada planira dodatno ojačati i “klasično” udomiteljstvo te organizirati treninge i savjetovanja za udomitelje.

Tijekom boravka u Hrvatskoj udomitelji iz Finske planiraju posjetiti i Dom za odgoj djece Split. (Foto: ddmaestral.hr)