Izbornik

Posjet Osnovnoj školi “Petar Zrinski”

Posjet Osnovnoj školi “Petar Zrinski”

Cabar_jpgTijekom Dječjeg tjedna, 6. listopada 2011., savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar posjetila je Osnovnu školu “Petar Zrinski” u Čabru, gdje je razgovarala s učenicima, ravnateljem i pedagoginjom škole. Upoznala se s njihovim radom i predstavila djelovanje Ureda pravobraniteljice za djecu.

Tom prilikom učenici su predstavili svoj projekt iz područja zaštite okoliša i zaštite potrošača, koji su ostvarili u sklopu Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Projekt “Održivom potrošnjom do čistog okoliša” ostvarili su učenici 5. i 8. razreda, uz vodstvo profesorice Ksenije Petelin, a cilj je bio ukazati na važnost pravilnog gospodarenja otpadom na području čabarskog kraja. Djeca su uočila da otpad, unatoč organiziranom odvozu, često dospijeva na divlje deponije i zagađuje okoliš. Razmatrajući moguća rješenja problema učenici su se opredijelili za politiku kojom će potaknuti promišljanje o otpadu kao vrijednoj sirovini koja se može reciklirati i ponovno upotrijebiti. Stoga su zagovarali postavljanje spremnika za razvrstavanje otpada, kao i promjenu potrošačkih navika građana. Jedan od njihovih ciljeva bio je podići razinu osviještenosti građana i lokalne zajednice o važnosti pravilnog gospodarenja otpadom, a u svoj projekt su uključili i učenike i učitelje OŠ Janeza Hribarja iz Starog Trga u susjednoj Sloveniji.

Radom na projektu razvijali su komunikacijske i socijalne vještine, tražili informacije, argumentirano zastupali svoje stavove i razvijali kritičko mišljenje, a postajali su osjetljiviji i odgovorniji u svome odnosu prema zaštiti okoliša. Svoj su projekt predstavili i roditeljima i lokalnoj zajednici, nastupili u medijima i na stručnom skupu, izvijestili na školskoj internetskoj stranici, a izradili su i letak kojim su građane Čabra izvijestili o svome radu te ih informirali kako odgovornom kupnjom smanjiti količinu otpada.