Izbornik

Posjet predstavnica francuskog Ministarstva pravosuđa Uredu pravobraniteljice za djecu

Posjet predstavnica francuskog Ministarstva pravosuđa Uredu pravobraniteljice za djecu

U okviru izobrazbe ravnatelja/ica službi za pravosudnu zaštitu mladeži koja se provodi na francuskoj Nacionalnoj akademiji za zaštitu mladih i maloljetničko pravosuđe (ENPJJ), predstavnice francuskog Ministarstva pravosuđa posjetile su Ured pravobraniteljice za djecu u Zagrebu, 25. lipnja 2024. godine.

Posjet Uredu organiziran je kao dio stručne prakse u sklopu vježbeničkog staža koji odrađuju polaznici ENPJJ-a, s ciljem upoznavanja sustava za zaštitu djece i mladih uključenih u pravosudne postupke u Republici Hrvatskoj. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, zajedno sa svojim savjetnicama Lidijom Petrović i Ljiljanom Breulj Štimac, predstavila je ustroj i djelokrug Ureda pravobranitelja za djecu, s naglaskom na praćenje i zaštitu prava i interesa djece, prihvaćenost preporuka upućenih nadležnim institucijama u cilju poboljšanja ostvarivanja dječjih prava te područja u kojima Ured bilježi najveći broj prijava povreda prava djece u Hrvatskoj.

Predstavnice francuskog Ministarstva pravosuđa zanimale su i teme vezane uz trgovinu ljudima (s naglaskom na djecu žrtve) te zaštitu prava i sudjelovanje djece u maloljetničkom pravosudnom sustavu. U sklopu ovog posjeta susrest će se i s predstavnicima Uprave za zatvorski sustav i probaciju i Uprave za kazneno pravo pri Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, centra za pružanje usluga u zajednici u Splitu te će ujedno posjetiti odgojne zavode i kaznionice u Turopolju i Požegi.