Izbornik

Posjet romskom naselju i školama u Međimurju

Posjet romskom naselju i školama u Međimurju

MedjimurjeKako bi stekla bolji uvid u položaj romske djece u Međimurskoj županiji, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić posjetila je 9. prosinca 2010. romska naselja i odgojno obrazovne ustanove koje pohađa veći broj romske djece na području županije. Sa savjetnicom Tanjom Opačak  posjetila je OŠ Vladimira Nazora i predškolu u Pribislavcu, OŠ Ivana Novaka u Macincu i romsko naselje Parag.

Tijekom posjeta održan je radni sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Međimurske županije: župan Ivan Perhoč, zamjenik župana Matija Posavec, predsjednik Skupštine Petar Novački te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Sonja Tošić Grlač. Razgovaralo se o mogućnosti ostvarivanja prava djece romske nacionalnosti u Međimurskoj županiji, u kojoj u 13 romskih naselja obitava najveći broj Roma, s posebnim osvrtom na probleme s kojima se susreće regionalna uprava.

Pravobraniteljica je u školama i predškoli razgovarala s djecom i djelatnicima, razgovarala je i sa stanovnicima naselja Parag, vidjela uvjete u kojima djeca i obitelji ondje žive te saslušala njihove primjedbe i prijedloge, koji su se uglavnom odnosili na infrastrukturne probleme ali i osjećaj diskriminiranosti od strane pojedinaca ili institucija u različitim životnim situacijama.

Tijekom posjeta i razgovora s brojnim predstavnicima institucija i pripadnicima romske nacionalne manjine, moglo se uočiti nekoliko problema vezanih uz (ne)mogućnost ostvarivanja prava djece, koji se ponavljaju, a to su: nenamjensko trošenje socijalnih naknada u romskim obiteljima, što dovodi do različitih oblika zanemarivanja djece, nedostatak kontinuiranog učenja hrvatskog jezika i socijalizacije u predškolskoj dobi, otežano obrazovanje romske djece zbog nedovoljnog poznavanja hrvatskog jezika i nespremnost većine romskih roditelja za suradnju sa školom. Predstavnici županije, ali i ostalih institucija, navode da se osjećaju na neki način „napuštenima“ od države, da se sva odgovornost za rješavanje složene situacije prebacuje na regionalnu i lokalnu samoupravu, koja ponekad nema ovlasti ni načina, a ni dovoljno sredstava kako bi riješila sve probleme. Stoga su naglasili da im je nužna i zakonska, i stručna, i materijalna podrška.

Pravobraniteljica je naglasila nužnost obrazovanja romske djece kao zaštite i osnaživanja za dalji život. U tom kontekstu važna je predškola, kao preduvjet ravnopravnog uključivanja u obrazovni sustav, zatim kontinuirana pojačana podrška i praćenje te poticanje što duljeg zadržavanja u obrazovnom sustavu, barem do završetka srednje škole. Naglasila je veliku važnost rada s roditeljima i potrebu da se programi države, ali i nevladinih organizacija, usmjere upravo na rad s njima.