Izbornik

Posjet udomiteljskoj obitelji i vrtiću u Prezidu

Posjet udomiteljskoj obitelji i vrtiću u Prezidu

PrezidU skladu sa Zakonom o pravobranitelju za djecu, koji propisuje pravo na pristup u prostorije i uvida u način ostvarivanja brige o djeci koja borave ili su privremeno, odnosno trajno smještena kod fizičkih i pravnih osoba, savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar posjetila je 15. svibnja 2015. udomiteljsku obitelj i dječji vrtić u Prezidu.

 

U udomiteljskoj obitelji gospođe Judit Žagar savjetnica je obišla prostor u kojem borave djeca te je s udomiteljicom, članovima njezine obitelji i djecom razgovarala o uvjetima i mogućnostima unapređivanja sustava skrbi o djeci. U vrijeme obilaska kod udomiteljice se na smještaju nalazilo troje djece. Zajedno sa savjetnicom pravobraniteljice u obilasku je bila i psihologinja Hana Rižovski Delogu iz  Centra za pružanje usluga u zajednici “Izvor” – Selce koji, među ostalim djelatnostima, pruža i podršku korisnicima i pružateljima izvaninstitucijskih oblika smještaja.

Udomiteljica je ujedno prva u Primorsko-goranskoj županiji, u tom dijelu Gorskog Kotara, otvorila i ponudila novi sadržaj namijenjen djeci predškolske dobi – prvi obrt za čuvanje djece za obavljanje djelatnosti dadilje. Savjetnica pravobraniteljice i psihologinja obišle su i prostor za obavljanje te djelatnosti, ali u vrijeme obilaska ondje nije bilo djece. Upoznae su i s mogućnostima unapređivanja tog oblika skrbi o djeci, s obzirom na obvezu lokalne zajednice u subvencioniranju obavljanja djelatnosti dadilja.

Istom prigodom savjetnica je obišla i Podružnicu Prezid Dječjeg vrtića “Buba Mara” iz Čabra. Ovu predškolsku ustanovu u pet objekata (Čabar, Gerovo, Tršće, Prezid i Plešce) polazi ukupno 84 djece, od čega je 18 djece u Prezidu. Savjetnica je pregledala unutarnje i vanjske prostore dječjeg vrtića te je s ravnateljicom Laurom Turk-Resman i odgojiteljicom u Podružnici Prezid Renatom Turk-Malnar razgovarala o organizaciji odgojno-obrazovnog rada, skrbi o djeci i specifičnostima rada na ovom području.