Izbornik

Posjet Učeničkom domu Tina Ujevića u Zagrebu

Posjet Učeničkom domu Tina Ujevića u Zagrebu

Uc.dom_Tina_Ujevica_ZgbU sklopu redovitih aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu, koje uključuju obilaske ustanova gdje djeca borave ili su privremeno ili trajno smještena, savjetnica Mirna Slaviček posjetila je 5. listopada 2011. Učenički dom Tina Ujevića u Zagrebu.

Cilj posjeta bio je steći uvid u prostor, uvjete i način života učenika-korisnika učeničkog doma, način ostvarivanja brige o djeci, odgojno-obrazovni rad i ostvarivanje prava djece u domu, a usto i promovirati prava djeteta te informirati učenike o radu Ureda pravobraniteljice za djecu.

Tom prilikom savjetnica je razgovarala s ravnateljem, pedagoginjom te učenicima koji su izrazili želju za razgovorom. Učenike je obavijestila i o radu i nadležnostima Ureda pravobraniteljice za djecu. Učenici su izrazili zadovoljstvo uvjetima smještaja u učeničkom domu, naveli da  u njemu prevladava ugodna i prijateljska atmosfera, da s osobljem doma imaju otvorenu komunikaciju i mogu im se obratiti za pomoć i savjet.

Učenički dom Tina Ujevića samostalna je odgojno-obrazovna ustanova za djecu – redovite učenice i učenike srednjih škola koji pohađaju školu izvan svog mjesta boravišta, na području grada Zagreba. Učenicima osigurava odgojno-obrazovni rad, smještaj i prehranu  tijekom školske godine. Grad Zagreb, kao osnivač učeničkog doma, osigurava sredstva potpore smještaja i prehrane učenika. Smještajni kapacitet je 250 mjesta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, a na smještaju se trenutačno nalazi 236 učenika.