Izbornik

Posjeti knjižnicama uz Međunarodni dan dječje knjige

Posjeti knjižnicama uz Međunarodni dan dječje knjige

KnjiznicaOSKU povodu Međunarodnog dana dječje knjige, koji se obilježava 2. travnja, na rođendan pisca Hansa Christiana Andersena, savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović posjetila je Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku. Tom prilikom je razgovarala s djecom iz osječkih škola, koja su došla obilježiti ovaj dan i pozvala ih da s nastavnicima posjete ured pravobraniteljice za djecu u Osijeku.

 

Djeca su pokazala da dobro poznaju svoja prava te ih u razgovoru povezala s pravima koja su upravo ostvarivala – prava na igru i zabavu, na informaciju, na sudjelovanje, na učenje, kao i kulturna prava djeteta. Savjetnica je donijela i darove za djecu u knjižnici –  primjerke Konvencije o pravima djeteta na jeziku bliskom djeci i prigodne plakate. Za odrasle čitatelje i stručnjake darovala je zbornike stručnih radova u izdanju pravobraniteljice za djecu koji tematski govore o raznim segmentima života i ostvarivanja prava djece.

U isto vrijeme u Splitu, savjetnica Ana Babić posjetila je Odjel za djecu i mlade Gradske knjižnice Marka Marulića i poklonila im promotivne materijale Ureda pravobraniteljice za djecu: Konvenciju o pravima djece, plakate, letke i memory kartice, a za odrasle zbornike stručnih radova.

A u Rijeci je savjetnica Danijela Žagar posjetila Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka te obližnji prostor kreativne radionice, u kojem se provode programi za djecu i odrasle, kako bi im uručila slične darove iz Ureda pravobraniteljice za djecu. Dječji odjel Stribor, uz slikovnice, knjige, stripove i literaturu za roditelje, na posudbu nudi i zvučne knjige, multimediju i filmove. Ondje se provode brojne aktivnosti za predškolce, poput obiteljske igraonice/pričaonice i igraonice na engleskom jeziku. Školarcima se nude vježbe glasnog čitanja, mala škola glagoljice za djecu, radionica stripa, vježbe stilskog pisanja, dječji čitateljski klub i drugo. Brojni su i programi za roditelje. U suradnji s udrugom “Portić” u knjižnici se održavaju seminari za volontere – pripovjedače priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida Rijeka.