Izbornik

Potpisan sporazum o Centru za sigurni internet

Potpisan sporazum o Centru za sigurni internet

 

Jelavic_MUPU Ravnateljstvu policije, 5. lipnja 2012., svečano je potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu na uspostavi Centra za sigurni Internet. Uz ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, sporazum su potpisali predstavnici Ministarstva uprave, Agencije za zaštitu osobnih podataka, Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba te Udruge “Suradnici u učenju”. Okupljenima se tom prilikom obratila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, pozdravljajući ostvarenu suradnju stručnjaka u području zaštite djece.

 

Na skupu su prisustvovali brojni predstavnici državnih institucija, znanstvene zajednice, organizacija civilnog društva i medija, a tom su prilikom prikazane zajedničke aktivnosti koje MUP s partnerima poduzima u zaštiti djece na internetu. O aktivnostima koje se ostvaruju kroz IPA projekt “Jačanje kapaciteta u području suzbijanja iskorištavanja i zlostavljanja djece te pružanja pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta” govorili su ekspert iz Sjeverne Irske Andrew Bailey i voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju u Upravi kriminalističke policije Renata Odeljan.

Predstavljene su zajedničke aktivnosti MUP-a i Internet portala Net.hr, kroz preventivnu akciju “Zaštitimo djecu na internetu” te plan edukacije djece i njihovih roditelja o sigurnom internetu. Predstavljen je i rad Centra za sigurniji Internet te Sporazum o strateškom partnerstvu. O problemima i pojavnosti zloporabe djece putem interneta govorili su dr. Gordana Buljan Flander i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Pravobraniteljica Mila Jelavić tom je prilikom pozdravila takve zajedničke aktivnosti te umrežavanje i koordinaciju različitih ustanova i institucija u cilju zajedničkog djelovanja i sprečavanja kršenja dječjih prava putem interneta. Izrazila je nadu da će zajedničko djelovanje različitih subjekata pridonijeti smanjenju broja slučajeva u kojima su djeca žrtve kaznenih djela putem interneta te je naglasila važnost edukacije djece, ali i roditelja za sigurno korištenje interneta.