Izbornik

Potvrde za novih 39 posrednika u izvansudskoj nagodbi

Potvrde za novih 39 posrednika u izvansudskoj nagodbi

unicef.SanjaU Zagrebu je 24. ožujka 2014. održana svečana dodjela potvrda stručnjacima koji su završili edukaciju za posrednike u provedbi izvansudske nagodbe u predkaznenim postupcima za maloljetne i mlađe punoljetne počinitelje kaznenih djela. Potvrde o završenoj edukaciji, kojom se osposobilo za rad 39 novih posrednika, uručila je potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

 

Edukacija posrednika, djelatnika centara za socijalnu skrb iz cijele Hrvatske, započela je prije godinu dana u suradnji Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ministarstva socijalne politike i mladih, stručnjaka s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i UNICEF-a koji je pružio i financijsku potporu projektu. Posrednike su educirali „stari“ posrednici koji već desetak godina provode postupak izvansudske nagodbe u Zagrebu i Splitu. Educiranje novih posrednika važan je korak u daljnjoj implementaciji ove metode u kaznenu praksu. Budući da pravobraniteljica za djecu podržava ovu metodu i njezino širenje, na dodjeli diploma prisutna je bila i njezina savjetnica Sanja Vladović.

Postupak izvansudske nagodbe mjera je uvjetovane svrhovitosti iz Zakona o sudovima za mladež koju državno odvjetništvo izriče u predkaznenom postupku mladim ljudima koji se prvi put pojavljuju kao počinitelji kaznenog djela. Ukoliko se ova mjera, koja je dobrovoljna i za počinitelja i za oštećenika, uspješno izvrši, ne pokreće se sudski postupak jer se spor između stranaka riješio izvan suda putem nagodbe. Mjera je oblik restorativne pravde jer ima „popravljajući“ karakter i teži tome da se između počinitelja i oštećenika ponovno uspostavi narušeni socijalni mir. Ovakva praksa svugdje u svijetu, pa tako i u nas, postiže visok stupanj uspješnosti izvršenja i uštede za državu, budući da se njome brzo rješava kazneno djelo izvan sudskog postupka.

Ova metoda ima posebno pedagoško djelovanje na počinitelja jer ga potiče na preuzimanje odgovornosti i promišljanja o načinu „poravnanja“ kaznenog djela i štete koju je njime nanio žrtvi. Njezina posebnost je i u tome što postignutim dogovorom i rješenjem donosi zadovoljenje i žrtvi, o čijem interesu i osjećajima se u postupku posebno vodi računa.