Izbornik

Pravobranitelji s predstavnicima Europske komisije za borbu protiv rasizma i nesnošljivosti

diskriminacija tolerancijaU okviru provedbe petog ciklusa izvještavanja Europske komisije za borbu protiv rasizma i nesnošljivosti Vijeća Europe (ECRI) u Zagrebu je 27. travnja 2017. održan sastanak pravobraniteljskih institucija sa izaslanstvom ECRI-a. Na sastanku su uz predstavnike pučke pravobraniteljice predvođene zamjenicom pučke pravobraniteljice Tenom Šimonović Einwalter, sudjelovali pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i njezina zamjenica Maja Gablica Šupljika te zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec. Tema razgovora bila je ocjena stanja na području rasizma i nesnošljivosti u Republici Hrvatskoj te napredak ostvaren nakon preporuka donesenih u Četvrtom izvješću ECRI-a o Hrvatskoj.
Tom je prilikom pravobraniteljica za djecu upozorila na zabrinjavajuće rezultate istraživanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu “Građanska kompetencija, predrasude i diskriminacija kod učenika srednjih škola”, provedenog među maturantima zagrebačkih srednjih škola u periodu od 2013. do 2015., u kojem su se ispitivale predrasude maturanata prema pripadnicima različitih društvenih skupina kao što su imigranti, homoseksualne osobe, ateisti, osobe starije dobi, psihički oboljele osobe te osobe prekomjerne težine. Istaknula je kako su predrasude mladih prema pripadnicima drugih nacionalnosti, imigrantima te homoseksualnosti rezultat izostanka sustavnog građanskog odgoja u školama te učenja o temeljnim ljudskim pravima, na što godinama upozorava.
Na sastanku se razgovaralo i o neovisnom statusu pravobraniteljskih institucija te o potrebi jačanja njihove neovisnosti.