Izbornik

Pravobraniteljica na Državnoj domijadi u Umagu

Pravobraniteljica na Državnoj domijadi u Umagu
domijada_2Ovogodišnja Državna domijada, smotra i natjecanje učeničkih domova iz cijele Hrvatske, održana je od 7. do 10. svibnja 2009. u Umagu. Toj tradicionalnoj manifestaciji sportskih i drugih vještina i stvaralaštva srednjoškolaca smještenih u učeničkim domovima pridružila se 8. svibnja i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, sa savjetnicom Ester Radmilo.
Državna domijada održava se već 34. godinu i na njoj je ove godine sudjelovalo 419 učenika, predstavnika učeničkih domova. Oni su se natjecali u nogometu, rukometu, košarci, odbojci, stolnom tenisu i šahu, a sudjelovali su i u glazbeno – scenskom i plesnom izričaju u večernjim programima u Domu kulture Umag. Na multimedijalnoj izložbi također su prikazali crteže, skulpture, instalacije, keramiku, fotografije, video zapise i različite dizajnerske uratke, od nakita, torbica, dijelova namještaja i ukrasa za dom.
Pravobraniteljica i njezina savjetnica razgledale su izložbu učeničkih radova i pratile dio sportskih natjecanja te razgovarale s učenicima i uručile im promotivne materijale Ureda.
Domijada je primjer dobre prakse u kojem se na jednom mjestu može vidjeti vrijedne rezultate pozitivne energije učenika i rada njihovih odgajatelja na osmišljavanju njihovog slobodnog vremena u učeničkim domovima. Taj dio djelovanja doma vrlo je važan čimbenik kvalitete brige o djeci koja ne mogu pohađati srednju školu u mjestu gdje žive, već su se zbog školovanja relativno rano morala privremeno odvojiti od roditelja.
Djeca su iznimno motivirana za sudjelovanje na toj četverodnevnoj smotri, koja se već nekoliko godina odvija u Umagu u turističkom naselju koje im pruža i druge zanimljive sadržaje. Tom prilikom upoznaju svoje vršnjake iz učeničkih domova diljem Hrvatske, a omogućena je i korisna razmjena iskustava dobre prakse među njihovim odgojiteljima.
domijada_3domijada_1