Izbornik

Pravobraniteljica na skupu MIPRO 2016. u Opatiji

Pravobraniteljica na skupu MIPRO 2016. u Opatiji

MIPRO

U Opatiji je 1. lipnja 2016. svečano otvoren Međunarodni skup MIPRO 2016., na kojem se prezentiraju glavni ICT trendovi u industriji, obrazovanju, znanosti i javnoj upravi. U sklopu MIPRO-a prvog je dana održan Forum o upravljanju internetom, a u njemu i panel-rasprava “Ljudska prava na internetu/zaštita djece na internetu”, na kojoj je uvodno izlaganje održala pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Međunarodni skup MIPRO obuhvaća niz konferencija posvećenih užim područjima visokih tehnologija, okrugle stolove koji analiziraju utjecaj razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) na gospodarski i društveni razvoj, radionice, seminare, forume i tematske dane posvećene određenim tehnološkim temama. (Detaljnije o programu pročitajte ovdje).

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u svojem je izlaganju predstavila rad svojega Ureda, iznijela podatke o kršenju prava djece, s posebnim osvrtom na pravo djece na pristup informacijama, ali i potrebu njihove zaštite od štetnih sadržaja. Dok digitalni svijet djeci istovremeno nudi neograničene mogućnosti za učenje i povezivanje, postoje i brojni izazovi koji uzrokuju realnu zabrinutost. Posebno se osvrnula na Strategija Vijeća Europe za prava djeteta (2016. – 2021.) koja, kao jedno od svojih pet prioritetnih područja u kojima treba zajamčiti prava djeteta, predviđa i prava djece u digitalnom okružju.
O preventivnim i represivnim aktivnostima i djelovanju policije radi zaštite djece govorila je Marijana Žunić, voditeljica Odjela za maloljetničku delikvenciju u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj. Na panelu su sudjelovali i Domen Savič iz udruge Državljanin D, Slovenija, koji je govorio o mogućnostima unapređivanja upravljanja internetom te dr. sc. Marko Jurić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, predstavljajući zakonodavnu regulativu pitanja govora mržnje i probleme u praksi i širenje govora mržnje u medijskom prostoru.

Naglašena je nužnost multisektorske suradnje, jačanja roditeljskih kompetencija i preventivnih programa s djecom i roditeljima.
Panel je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.