Izbornik

Pravobraniteljica za djecu posjetila Petrinju

Pravobraniteljica za djecu posjetila Petrinju

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević posjetila je 8. siječnja 2021. područje Petrinje i obišla punktove na kojima se organizira pomoć stanovništvu i zbrinjavanje stradalih u potresu. Obišla je prostor u kojem u Petrinji djeluje Hrvatski Crveni križ (šator), gdje se prikupljaju i distribuiraju donacije i potrepštine za postradale. Tom se prilikom sastala s izvršnim predsjednikom Hrvatskog Crvenog križa Robertom Marktom, te je s njim i djelatnicama Hrvatskog Crvenog križa (HCK) Danijelom Stiplošek i Selmom Ilić razgovarala o stanju na terenu na području pogođenom potresom, posebno o zbrinjavanju djece s tog područja, te o aktivnostima koje su do sada poduzete kako bi djeca osim zbrinjavanja i osiguranja smještaja i osnovnih životnih potreba dobila i potrebnu psihološku pomoć i podršku. HCK ima otvorenu telefonsku liniju 08001188 putem koje se mogu prijaviti humanitarne potrebe dobiti opće informacije te zatražiti psihosocijalna podrška.

Budući da se pravobraniteljica posebno zanimala za psihološku podršku djeci, izvijestili su je da interventni timovi Hrvatskog Crvenog križa, koji su educirani za rad u kriznim situacijama, trenutačno rade na tri lokacije – u Sisku Petrinji i Glini. Riječ je o mobilnim timovima koji zasad izlaze na teren prema dojavama i na zahtjev.

U izravno pružanje pomoći djeci na terenu, koja uključuje i psihološku podršku, uključeni su i Društvo za psihološku pomoć, Hrvatska Komora psihoterapeuta, UNICEF-ov ured za Hrvatsku, te udruge Ruke nade, Suncokret  i druge. Upravo se poduzimaju aktivnosti radi koordinacije svih navedenih subjekata u pružanju psihološke pomoći i podrške djeci na ovom području.

Pomoć se također pruža djeci i obiteljima koje su se privremeno odselile u druge županije, što se ostvaruje putem aktivnosti lokalnih tijela i udruga. Organizaciju ove pomoći otežava i mobilnost stanovništva koje je još u potrazi za odgovarajućim i prikladnijim smještajem. U tijeku je mapiranje privremenog smještaja obitelji i djece što će omogućiti i učinkovitiju organizaciju pružanja pomoći.

Prema dobivenim podacima, u Sisku sada postoje četiri evakuacijska centra, u Glini jedan, a u Petrinji se, uz centar smješten u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović”, uspostavlja i evakuacijski centar u Češkom selu. U svim evakuacijskim centrima ima i djece.

Pravobraniteljica se tom prilikom susrela i s predstavnicima Nacionalnog stožera civilne zaštite. U razgovoru s njima istaknula je nužnost koordinacije i sustavnoga organiziranja pružanja pomoći i podrške djeci svih institucija i udruga koje se bave takvim aktivnostima. Predložila je i da se u Nacionalnom stožeru imenuje osoba koja će rukovoditi svim aktivnostima koje uključuju djecu, pa i s pružanjem psihološke pomoći i podrške. Dogovoreno je da će se, u vezi s time, tijekom slijedećeg tjedna u prostorima Crvenoga križa u Petrinji održati koordinacijski sastanak predstavnika svih subjekata koji djeluju na tom području, na koji će biti pozvana i pravobraniteljica.

Također je predloženo da se u svakom mjestu organiziraju punktovi – mjesta gdje će se djeci organizirati vrijeme i animirati ih za različite aktivnosti, a ujedno i pružati pomoć u prevladavanju teških okolnosti.

Pravobraniteljica je tijekom boravka u Petrinji prisustvovala i na jednom dijelu sjednice Nacionalnog stožera civilne zaštite. (Na slici: pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević s predstavnicima Hrvatskog Crvenog križa)