Izbornik

Predavanje o pravima djece s problemima u ponašanju u OŠ bana J. Jelačića u Zagrebu

Na poziv Osnovne škole bana Josipa Jelačića u Zagrebu, savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović održala je 19. listopada 2017. izlaganje za djelatnike škole pod naslovom “Ostvarivanje prava djece s problemima u ponašanju školi”. Uz opće informacije o pravima djece i radu Ureda pravobraniteljice za djecu, u izlaganju je osobitu pažnju posvetila specifičnim potrebama djece zahtjevnoga ponašanja u odgojno obrazovnom sustavu.
Tom su joj prilikom djelatnici škole postavili brojna pitanja koja se odnose na usklađenost prakse postupanja prema djeci s problemima u ponašanju s nacionalnim propisima i međunarodnim dokumentima koji obvezuju državu da osigura ostvarivanje obrazovnih prava sve djece, posebice one koja imaju specifične odgojno-obrazovne potrebe. Bilo je riječi i o prijavama zbog kršenja obrazovnih prava djece s teškoćama u ponašanju koje zaprima ured pravobraniteljice za djecu te preporukama koje su upućene odgojno-obrazovnom i drugim državnim sustavima koji se bave ovom djecom.
Razgovor se vodio i o roditeljima čije ponašanje predstavlja izazov djelatnicima škole te načinima kako preuzeti inicijativu, riješiti eventualno nastali konflikt te u interesu djece ostvariti uspješnu suradnju učenika, roditelja i djelatnika škole.