Izbornik

Predavanje o pravima djece za Udrugu odgajatelja “Krijesnice”

Predavanje o pravima djece za Udrugu odgajatelja “Krijesnice”
cakovec_majags_smallNa poziv Udruge odgajatelja “Krijesnice” Međimurske županije zamjenica pravobraniteljice za djecu mr. sc. Maja Gabelica Šupljika je 26. listopada 2009. u Međimurskom veleučilištu u Čakovcu održala predavanje “Prava djece u dječjem vrtiću”. Predavanje je organizirano u povodu Međunarodnog dana djeteta i obilježavanja 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta.

M. Gabelica Šupljika govorila je o obvezi poštovanja dječjih prava i izvorima te obveze, uz mali test provjerilo se znanje o pravima i odgovornostima te se raspravljalo o razlici ta dva koncepta. Predstavljena je uloga Ureda pravobraniteljice za djecu, govorilo se o ugroženosti dječjih prava u vrtiću i konkretnim slučajevima njihova kršenja te o građanskim, osobnim i profesionalnim odgovornostima odgajateljica.

U produktivnoj i motiviranoj raspravi, uz poznavanje zakonskih obveza i protokola o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji i nasilja nad djecom, sudionice su pokazale izraziti interes za zaštitu djece u situacijama neodgovornog ponašanja roditelja, za pitanja o tome koje osobe mogu odvoditi djecu iz vrtića te o suradnji s centrom za socijalnu skrb i ostalim institucijama.

Posebno je ukazano na nedostatak stručnih suradnika koji su potrebni djeci predškolske dobi u Međimurju. Istaknuta je mogućnost ustrojavanja mobilnih timova stručnih suradnika za više vrtića i više općina, koje bi osnovala županija, a financirali bi se iz sredstava osnivača u onom omjeru u kojem su zastupljeni prema broju djece.

Sudionice iz Udruge odgajatelja “Krijesnice” Međimurske županije (www.udruga-odgajatelja-krijesnice.hr) složile su se da se mnoge krizne i rizične situacije i nesporazumi s roditeljima mogu izbjeći dobrom informiranošću pri upisu u vrtić, što bi se moglo dijelom ugraditi u ugovor koji roditelj sklapa s ustanovom.

Zaključeno je da je odgoj djece osnovna odgovornost djelatnika vrtića, no osobna, profesionalna i građanska  odgovornost odgojiteljica zahtijeva od njih da poznaju institucije koje štite dječja prava te da surađuju s njima, da im prijave ponašanja koja ugrožavaju djecu te da ih potaknu na djelovanje radi zaštite prava i interesa djece.