Izbornik

Predavanje studentima Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

Predavanje studentima Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

MegafonNa poziv prof. dr. sc. Gordane Vilović, nositeljice kolegija Mediji i pravo djeteta, pravobraniteljica Mila Jelavić gostovala je, dana 11. studenoga 2013. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je studentima novinarstva održala predavanje “Zaštita prava djece u medijima” te izlaganje o Konvenciji o pravima djeteta i djelovanju Ureda pravobraniteljice za djecu u Hrvatskoj.

 

 Na predavanju je bilo prisutno oko 60 studenata. Pravobraniteljica je u svome izlaganju dala prikaz stanja u medijima, iz perspektive svojega Ureda, izvijestila je o broju i vrsti prijava koje Ured prima, o tome tko su najčešći prijavitelji te o postupanju djelatnika Ureda po prijavama. Govoreći o zaštiti prava djece u medijima ukratko im je predstavila rezultate istraživanja o prikazu djece u tiskanim medijima, koje je provedeno tijekom 2010. godine u suradnji Komunikološke škole Matice hrvatske i Ureda pravobraniteljice. Istraživanje je objavljeno u knjizi “Djeca medija – Od marginalizacije do senzacije”. Nadalje, pravobraniteljica je dala prikaz propisa kojima su zaštićena dječja prava u medijima, ali ih i upoznala s činjenicom da u Hrvatskoj gotovo i nemamo sudske prakse u slučajevima kršenja dječjih prava u medijima.

U raspravi su zatim uslijedila brojna pitanja studenata, najčešće u vezi s pojedinim slučajevima koji su bili aktualni u javnosti. Također, studenti su željeli više doznati o ovlastima pravobraniteljice za djecu u pojedinačnim slučajevima.