Izbornik

Predstavljanje murala posvećenog izbjeglicama

Predstavljanje murala posvećenog izbjeglicama

U dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 10. ožujka 2023. predstavljan je mural posvećen integraciji izbjeglica čiji je autor zagrebački street artist Boris Bare.

Mural je izrađen na inicijativu Festivala suvremenog Židovskog filma Zagreb, uz financijsku podršku UNHCR-a u Hrvatskoj i u suradnji s Gradom Zagrebom. Na predstavljanju su sudjelovali direktorica Festivala Nataša Popović, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić, predstavnica UNHCR-a Anna Rich i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Mural je postavljen u centar Grada s ciljem podizanja svijesti o izbjeglicama te ujedno kao zahvala građanima za solidarnost s ljudima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove te su novo utočište pronašli u Gradu Zagrebu.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je naglasila kako svjedočimo sve većem dolasku ljudi koji bježe od rata, neimaštine i gladi. Posebno je naglasila važnost pružanja pomoći i dobrodošlice djeci koja dolaze u našu državu, kao posebno ranjivoj skupini. Istaknula je kako mural predstavlja jedan od načina jačanja svijesti o pravima i potrebama izbjeglica te je ujedno i poziv na dobrodošlicu i prihvaćanje.