Izbornik

Predstavljen projekt socijalnih usluga za djecu “Zaslužujemo najbolje”

Predstavljen projekt socijalnih usluga za djecu “Zaslužujemo najbolje”

U Osijeku je, u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici (CPUZ) “Klasje”, 10. svibnja 2021. održana početna konferencija projekta “Zaslužujemo najbolje” koji će ova ustanova socijalne skrbi provoditi u svojoj sredini u sljedeće dvije godine. Cilj projekta je, putem širenja mreže socijalnih usluga u zajednici i osnaživanja postojećih, smanjiti broj institucionalizirane djece i spriječiti daljnju institucionalizaciju. Projekt u vrijednosti oko 15 milijuna kuna financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj te je predstavljen suradnicima iz lokalne sredine: predstavnicima regionalne i lokalne samouprave, škola, centara za socijalnu skrb, domova za djecu te ostalih suradničkih institucija i organizacija. Konferenciju je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Provođenje projekta na konferenciji je podržala i državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, koja je pozdravila sudionike i navela da je prioritetna zadaća tog ministarstva poboljšanje kvalitete života djece i ostvarivanje njihovih prava i interesa.

Projekt “Zaslužujemo najbolje” i njegove aktivnosti predstavili su ravnateljica CPUZ-a Miranda Glavaš-Kul i djelatnici. Naveli su da će se projektne aktivnosti odvijati na sedam lokacija, a obuhvatit će usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu i djelomičnu podršku za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu migrante bez pratnje, zatim rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju, poludnevni boravak za djecu u riziku te uslugu savjetovanja. U okviru projekta planira se i zapošljavanje ukupno 23 stručnjaka –  fizioterapeuta, logopeda i edukacijskih rehabilitatora.