Izbornik

Predstavljen zbornik “Dijete u pravosudnom postupku – Primjena Europske konvencije o ostvarivanju dječjih prava”

Predstavljen zbornik “Dijete u pravosudnom postupku – Primjena Europske konvencije o ostvarivanju dječjih prava”

HOK prom. 2U Hrvatskoj odvjetničkoj komori u Zagrebu 21. svibnja 2013. predstavljen je zbornik pravobraniteljice za djecu “Dijete u pravosudnom postupku – Primjena Europske konvencije o ostvarivanju dječjih prava”. Zbornik objedinjuje priopćenja sa stručnih rasprava koje su tijekom 2012. godine organizirane u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu pod nazivom “Što za djecu znači Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava” te sa stručne rasprave “Zaštita djeteta svjedoka u postupcima policije te kaznenom i prekršajnom postupku”.

 

U zborniku je na ukupno 200 stranica objavljeno 16 radova posvećenih različitim aspektima zaštite prava djeteta u pravosudnom sustavu, a potpisuje ih 18 autora. Autori su znanstvenici i stručnjaci sa sveučilišta, iz centara za socijalnu skrb, obiteljskih centara, policije, sudova i državnog odvjetništva te odvjetnici, psiholozi, socijalni radnici i drugi. Zbornik su recenzirale prof. dr. sc. Marina Ajduković i prof. dr. sc. Dijana Jakovac-Lozić, a urednice su savjetnice pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović i Davorka Osmak Franjić.

Prvi dio zbornika odnosi se na zaštitu djeteta koje se pojavljuje pred sudom kao žrtva ili svjedok i kojem se mora jamčiti zaštita, u skladu s međunarodnim propisima te ovisno o djetetovoj dobi i njegovim razvojnim potrebama. Drugi dio zbornika govori o pravu djeteta na izražavanje mišljenja u postupcima u kojima se odlučuje o važnim aspektima njegovog života, kao što je, primjerice, izjašnjavanje s kojim roditeljem želi živjeti kad se roditelji razvode, odnosno pravo djeteta na posebnog zastupnika u takvome postupku.

Predstavljanje zbornika vodila je jedna od njegovih urednica Gordana Filipović, koja je istaknula njegovu multidisciplinarnost i doprinos stručnjaka različitih profila. Na početku je okupljene pozdravio dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore Mladen Klasić.

Iako je Hrvatska u svoje zakonodavstvo ugradila odredbe usmjerene na zaštitu prava djece, praksa i dalje pokazuje niz slabosti u funkcioniranju sustava zaštite djece u pravosudnom postupku – rekla je pravobraniteljica Mila Jelavić, izrazivši nadu da će ovaj zbornik ponuditi rješenja koja će pridonijeti tome da djeca, koja već imaju iskustvo žrtve, ne bi ponovno proživljavala traumu u susretu s pravosudnim sustavom. Recenzentica prof. dr. sc. Marina Ajduković podsjetila je kako je prilagođenost pravosuđa djeci jedna od najaktualnijih tema u Europi danas, a zbornik se bavi upravo tom problematikom, dajući i smjernice stručnjacima. Rekla je kako je riječ o aktualnoj, interdisciplinarnoj, integrativnoj, proaktivnoj i akcijski utemeljenoj knjizi, koja objedinjuje pravnu i psihološku perspektivu.

Kao predstavnice  autora govorile su ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, istaknuvši nužnost i pravo djeteta na osjetljiv pristup i odgovarajuću podršku pri susretu s pravosudnim sustavom, te prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, koja je rekla kako su i rasprave pravobraniteljice za djecu i zbornik koji je iz njih proizišao poticaj za kreiranje uspješne prakse u pristupu djeteta pravosuđu, u kojoj zasad još ima mnogo otvorenih pitanja. Kao promotorica zbornika o njegovoj je važnosti i korisnosti govorila i  doc. dr. sc. Irena Majstorović s Pravnog fakulteta u Zagrebu, istaknuvši vrijednost ove inicijative pravobraniteljice za djecu.

Zbornik je dostupan na internetskoj stranici www.dijete.hr u rubrici Publikacije pravobraniteljice za djecu.