Izbornik

Prezentacija „Sigurnost djece u prometu“ u Dječjem vrtiću More Rijeka

Prezentacija „Sigurnost djece u prometu“ u Dječjem vrtiću More Rijeka

U Dječjem vrtiću More Rijeka, Podcentar Đurđice 19. siječnja 2023. održana je prezentacija na temu sigurnosti djece u prometu. Na prezentaciji je sudjelovala savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.

Prezentaciju je nastala u suradnji Dječjeg vrtića More, Veleučilišta u Rijeci i Doma mladih Rijeka. Prezentacija je bila namijenjena odgojiteljima i stručnim suradnicima dječjih vrtića, s naglaskom na osnaživanje odgojiteljskih kompetencija u radu na prometnoj preventivi.

Nakon pozdravne riječi ravnateljice vrtića Jasne Crnčić i dekana Veleučilišta u Rijeci dr. sc. Saše Hirniga, svoja iskustva u radu s djecom i roditeljima u ovom području predstavile su Irena Vitaz i Mirjam Kukuljan, odgojiteljice podcentra Delfin.  U prezentaciji su sudjelovali prof. Ivica Barišić, prof. Ivana Tomić, djelatnici Veleučilišta u Rijeci te studenti Prometnog odjela Veleučilišta u Rijeci. Nakon predstavljanja novog Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2021-2030, studenti su predstavili svoje projekte i primjere mogućnosti osnaživanja roditelja za prometni odgoj djece. Program „Promet u predškoli“ predstavila je Anika Hodak, stručna suradnica za programe u Domu mladih. Tijekom prezentacije prikazani su različiti stručni materijali za rad s djecom i roditeljima.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar predstavila je aktivnosti i preporuke Ureda pravobranitelja za djecu u zaštiti djece u prometu. Posebno je ukazala na zadnje preporuke Odbora za prava djeteta Ujedinjenih naroda Republici Hrvatskoj u području sigurnosti cestovnog prometa i prometne kulture. Pritom je istaknula važnost roditelja i obitelji kao subjekata u zaštiti djece, ali i mogućeg rizika, te je podsjetila na dužnosti i zadaće roditelja u zaštiti djece u prometu, imajući u vidu opasnosti kojima su danas djeca izložena u prometu, u svojstvu putnika, pješaka i vozača.