Izbornik

Priopćenje pravobraniteljice: Osigurajmo uvjete za zaštitu zdravlja djece u školi!

Priopćenje pravobraniteljice: Osigurajmo uvjete za zaštitu zdravlja djece u školi!

Proteklih dana primamo pritužbe roditelja zbog neodgovarajućih higijenskih uvjeta u pojedinim školama, u kojima učenicima u toaletima nisu osigurani toaletni papir, topla voda ni sapun. Mediji također izvještavaju o tome, kao i o tome da ponegdje odgovorne osobe negiraju takvo stanje i tvrde da su prigovori roditelja neosnovani.

Nažalost, o nedostatku osnovnih higijenskih potrepština u osnovnim i srednjim školama i sami smo se  uvjerili proteklih godina prilikom posjeta desecima škola u cijeloj Hrvatskoj i razgovora s učenicima. U mnogim školama učenici su nam se izravno požalili upravo na to, o čemu smo pisali i u našem Izvješću za 2018. godinu te smo još tada ukazali na neprihvatljivost takvog zanemarivanja potreba djece i zaštite njihovoga zdravlja.  Na to smo upozorili  i u procesu javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnosti o Nacrtu smjernica za izradu Mreže školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja, u svibnju prošle godine. Taj nedostatak osobito se pokazuje rizičnim danas kad se i Hrvatska, kao i mnoge druge zemlje susreće s epidemijom koronavirusa.

Zato smo i ovih dana, na sjednici radne skupine za obrazovanje održanoj 28. veljače 2020. u Hrvatskoj zajednici županija, ponovno istaknuli problem nedostatka tekućeg sapuna, ubrusa za ruke, toaletnog papira i tople vode u školama te ukazali na potrebu osiguravanja tih elementarnih sredstava nužnih za održavanje odgovarajućeg higijenskog standarda i zaštite učenika. Na tom je skupu, među ostalim, rečeno kako su neke županije srednjim školama čiji su osnivači i dodatno istaknule potrebu nabavke sapuna, jednokratnih ručnika i dezinficijensa, sukladno preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za postupanje radi mjera zaštite vezanih uz nCoV bolesti (COVID-19), odnosno, koronavirus.

Smatramo kako je nedopustivo u 21. stoljeću da djeci u odgojno-obrazovnim ustanovama, u kojima provode veliki dio vremena, nije osiguran minimum higijenskih uvjeta, što u aktualnoj situaciji vezanoj za epidemiju koronavirusa predstavlja i dodatni rizik za njihovo zdravlje. Očekujemo da će barem aktualne okolnosti, kad to već nije dosad na odgovarajući način riješeno, napokon prisiliti odgovorne da djeci u školama osiguraju tekući sapun, jednokratne ručnike, toaletni papir i dotok tople vode u sanitarnim čvorovima.

Apeliram na sve da se angažiraju kako bi to napokon za svaku školu postao neupitni standard na koji djeca mogu računati u našim odgojno-obrazovnim ustanovama – i danas i ubuduće.

Pravobraniteljica za djecu

Helenca Pirnat Dragičević