Izbornik

Programske aktivnosti UNICEF-a u Hrvatskoj

Programske aktivnosti UNICEF-a u Hrvatskoj

unicef_logoU Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija 13. prosinca 2011. održan je sastanak na kojem je razmatran napredak u provedbi Godišnjeg plana programskih aktivnosti UNICEF-a i Vlade Republike Hrvatske. Dio rasprave odnosio se i na planiranje budućih aktivnosti u razdoblju od 2012. do 2016. godine.

Na sastanku su predstavnici ministarstava, agencija, udruga, ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i pravobraniteljice za djecu te drugih tijela i organizacija izvijestili o svojim aktivnostima u suradnji s UNICEF-ovim uredom za Hrvatsku. Savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego izvijestila je o zajedničkim aktivnostima, istaknuvši suradnju u izradi Situacijske analize stanja prava djece i žena u Republici Hrvatskoj koju je naručio i koordinirao Ured UNICEF-a, zatim u projektu Rana intervencija u djetinjstvu,  u realizaciji Festivala o pravima djece, kao prvog inkluzivnog filmskog festivala.

Navela je i da je tijekom donošenja  novog Zakona o pučkom pravobranitelju, koji predviđa objedinjavanje specijalnih pravobranitelja u jedinstvenu instituciju s pučkim pravobraniteljem, Ured UNICEF-a za Hrvatsku pružio snažnu podršku modelu samostalnog pravobranitelja za djecu, dosljedno na tragu preporuke Odbora Ujedinjenih naroda za prava djeteta. Djelatnici Ureda pravobraniteljice za djecu tu su podršku doživjeli kao važnu i ohrabrujuću poruku na tragu zagovaranja najboljeg interesa djece.