Izbornik

Proslava 160 godina školstva na otoku Šolti

Proslava 160 godina školstva na otoku Šolti

Grohote skola1Osnovna škola Grohote 15. svibnja 2015. svečano je proslavila 160 godina postojanja školstva na otoku Šolti. Ova je škola jedina odgojno-obrazovna ustanova na tome otoku, a danas je pohađa 54 učenika. U bogatom kulturno umjetničkom i sportskom programu obilježavanja 160 godina školstva na otoku sudjelovali su bivši i sadašnji učenici OŠ Grohote, njihovi gosti učenici iz OŠ Visoka iz Splita, OŠ Donji Muć, OŠ Dugopolje, OŠ Lučac iz Splita i OŠ Pučišća.

 

Učenike i učitelje pozdravila je uime pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić, njezina savjetnica Ana Babić. Čestitala je učenicima, a posebno učiteljima koji su svojim znanjem, entuzijazmom i ljubavlju ponekad u vrlo teškim uvjetima odgajali i obrazovali mnoge naraštaje djece. Ujedno im je poželjela da kroz školske klupe prođe još puno novih generacija te apelirala na one koji donose odluke da, uvažavajući sve okolnosti života na otoku, budu podrška i poticaj djeci i učiteljima kako bi djeca na otoku imala jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih prava.

Tom su prilikom odličnim učenicima s prosjekom ocjena 5,00 u školskoj godini 2013./2014. dodijeljene nagrade Zaklade Gordana Cecić-Wester. Nakon kulturno umjetničkog programa koji se održavao u Domu kulture, učenici su sudjelovali u biciklijadi, a potom su ispred škole pohranili vremensku kapsulu koja bi tamo trebala ostati sljedećih 40 godina za generaciju koja će obilježavati 200 godina školstva na Šolti.

U sklopu proslave posjetitelji su mogli razgledati izložbu fotografija u prostorima škole, a na domjenku upriličenom u Domu kulture dočekala ih je i slavljenička torta – dar jednog od bivših učenika OŠ Grohote. (Foto: http://os-grohote-solta.skole.hr)