Izbornik

Proslava 70. rođendana UNICEF-a

Proslava 70. rođendana UNICEF-a

Na proslavi održanoj u povodu 70. obljetnice osnutka UNICEF-a, u Zagrebačkom kazalištu mladih, 11. prosinca 2016., okupili su se brojni UNICEF-ovi podržavatelji, suradnici i djeca. Za tu priliku, kroz predstavu nadahnutu pričom o čarobnjaku iz Oza, ispričana je priča o sedam desetljeća UNICEF-a i njegovoj misiji u Hrvatskoj, a predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku zahvalila je svima koji su pomagali i pridonosili na tom putu. Proslavi se pridružila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Tom su prilikom dodijeljena priznanja za doprinos skrbi o djeci Prijatelj generacijama djece, a dobili su ih: Sonja Borovčak, dr. Julije Meštrović, Jasenka Pregrad, Erika Spirić i Stana Vereš. UNICEF je osnovan 11. prosinca 1946. kako bi osigurao hranu, odjeću i zdravstvenu skrb milijunima djece koja su nakon Drugog svjetskog rata živjela u nezamislivo teškim uvjetima. UNICEF je bio prva međunarodna organizacija koja je ratne 1991., i prije međunarodnog priznanja Hrvatske, otvorila svoj Ured za krizne situacije kako bi se osigurala humanitarna pomoć i psihosocijalna podrška djeci i njihovim obiteljima.

U sljedećem programskom razdoblju UNICEF-a u Hrvatskoj u fokusu će biti predškolski odgoj i obrazovanje, najavila je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, uz poruku: „Želja nam je osigurati obrazovanje i ostvarenje punog potencijala – za svako dijete!“.