Izbornik

Proslava 80. obljetnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Proslava 80. obljetnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Caritas80lPravobraniteljica za djecu Mila Jelavić nazočila je 19. listopada 2013. svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja 80. obljetnice rada Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Uz nekadašnje i sadašnje djelatnike, volontere, podupiratelje i prijatelje Caritasa, na svečanosti su bili izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, pomoćni biskup Valentin Pozaić, pomoćni biskup Ivan Šaško te predstavnici Caritasa iz Austrije, Italije i Njemačke.

U pozdravnom govoru predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Jerneić opisao je ulogu i poslove Caritasa, od brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, o djeci s teškoćama u razvoju, o mladim majkama s djecom koje roditelji ne prihvaćaju, o žrtvama obiteljskoga nasilja te o starim i nemoćnim osobama.

Prof. dr. sc. Stjepan Baloban predstavio je povijesni razvoj Caritasa te njegovo djelovanje podijelio u tri razdoblja, stavljajući naglasak na trenutak kad se Caritas, 1969. godine, susreo s potrebom brige o novorođenčetu pronađenom pred vratima Caritasa na Kaptolu. Rekao je da je to uvelike i odredilo buduće djelovanje Caritasa te da se njihovo djelovanje od tada širilo na nove kategorije onih koji su bili u nevolji.

I ostali govornici istaknuli su važnost i djelovanje Caritasa u našem društvu, a ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar zaključno je zahvalila svima koji su na bilo koji način pomagali ili Caritasu ili onima kojima je pomoć bila potrebna.

U povodu obljetnice sljedećeg je dana održano i Euharistijsko slavlje pod vodstvom kardinala Josipa Bozanića, na kojem je bila i pravobraniteljica Mila Jelavić.