Izbornik

Proslava desete obljetnice ureda pravobraniteljice u Osijeku

Osijek 5 6 2017 torta mala1Osječki ured pravobraniteljice za djecu proslavio je 5. lipnja 2017. deset godina od svojega osnutka održavši prigodnu tribinu za stručnjake i javnost te susret s djecom iz Osijeka. U povodu obljetnice održana je tribina “Deset godina osječkog ureda pravobraniteljice za djecu – postignuća i izazovi” na Filozofskom fakultetu u Osijeku, na kojoj su izlagali djelatnici Ureda pravobraniteljice i član njezine Mreže mladih savjetnika.

Tom je prilikom zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika sudionike upoznala općenito s radom institucije, a savjetnici iz osječkoga ureda Darko Laksar i Sanja Vladović govorili su o postignućima i izazovima u desetogodišnjem radu. Član Mreže mladih savjetnika (MMS) pravobraniteljice za djecu iz Osijeka Leo Tumbas, učenik 1. razreda Treće matematičke gimnazije, sudionike je upoznao s nastankom i radom ove Mreže te ih informirao da je u tijeku natječaj za savjetnike u novom mandatu.

Osijek 5 6 2017 totalNa tribinu su se odazvali predstavnici svih državnih institucija i civilnoga sektora koji se bave djecom te pojedinci, suradnici ureda. Sudjelovali su predstavnici svih policijskih uprava s područja ureda, dužnosnika i službenika sa sudova i državnih odvjetništva iz cijele regije, predstavnika Ureda za podršku žrtvama i svjedocima, zatvorskoga sustava i Ureda za probaciju, centara za socijalnu skrb, obiteljskih centara i domova za djecu, odgojno-obrazovnih ustanova, znanstvenika s fakulteta, osječkoga ureda pučke pravobraniteljice te udruga civilnog društva s područja Osijeka. Nakon održanih izlaganja, mnogi od njih izrazili su podršku radu ureda i budućoj suradnji.

Osijek 5 6 2017 Ldjeca
Nakon tribine nastavljena je proslava s djecom u osječkome uredu pravobraniteljice za djecu (Šetalište P. Preradovića 7). Zamjenica pravobraniteljice, savjetnici te član MMS-a ugostili su ondje djecu iz OŠ Ljudevita Gaja u Osijeku i djecu iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje u Osijeku. Nakon što su djelatnici ureda pozdravili djecu i njihove nastavnice te im zaželjeli dobrodošlicu na rođendansko slavlje, a Leo Tumbas je svoje vršnjake upoznao s radom MMS-a. U sklopu poziva djeci da se prijave na novi natječaj za MMS prikazan je kratki tv-spot koji se ovih dana prikazuje na televiziji. Kako to i priliči rođendanskom slavlju, djeca i odrasli u toj su se prilici, uz deseti rođendan ureda, počastili i rođendanskom tortom.

Desetljeće osječkoga ureda pravobraniteljice za djecu u brojkama

U proteklih 10 godina rada ured pravobraniteljice za djecu u Osijeku zaprimio je 1635 predmeta s područja nadležnosti ureda koji obuhvaća pet županija – Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku. Zaprimljeno je i više od 2200 telefonskih i osobnih savjetovanja.

Osijek 5 6 2017 Svi govornici2

Prava djece na čije se kršenje prijavitelji najčešće pritužuju su osobna prava, ponajviše pravo na život uz roditelje i roditeljsku skrb te pravo na zaštitu od nasilja i zanemarivanja. Slijede obrazovna i zdravstvena prava, a ovaj rang prijava u regiji istovjetan je i u drugim dijelovima Hrvatske. Djelatnici ureda u Osijeku ostvarili su 120 posjeta institucijama u kojima borave djeca na području regije te još 58 posjeta institucijama u drugim dijelovima Hrvatske. Ostvareno je i niz aktivnosti u promociji dječjih prava putem izlaganja i sudjelovanja na brojnim skupovima, manifestacijama i u medijima, a ured su posjećivala djeca iz škola, vrtića i domova za djecu. Ostvarena je i suradnja s brojnim institucijama i organizacijama s područja regije.