Izbornik

Pružimo podršku djetetu u nošenju sa strahom od potresa

Pružimo podršku djetetu u nošenju sa strahom od potresa

U situaciji straha od elementarne nepogode kao što je potres, za djecu je najvažnije da su uz njih odrasli koji su ih spremni zaštititi i koji im u svakom trenutku mogu biti pouzdani oslonac. Zato je važno da i roditelji i drugi odrasli dobiju odgovarajuću podršku i pomoć kako bi očuvali vlastitu stabilnost – i zbog sebe, i zbog djece. Prirodno je u takvim trenucima osjećati strah i zabrinutost, ali dobro je i upoznati se s načinima kako se tada možemo smiriti i na koji način možemo biti podrška djetetu.

Stručnjaci su pripremili korisne upute za takve slučajeve, a jedan od vrijednih letaka objavio je i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Neke od poruka iz letka su: dopustite djetetu da izrazi kako se osjeća, budite mu emocionalno i fizički dostupni, pokažite mu kako se može opustiti, budite uz njega prije spavanja, ograničite izlaganje djeteta vijestima o potresu, što učiniti u slučaju novog potresa… Letak možete preuzeti ovdje.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba objavila je ilustriranu, popularno pisanu publikaciju pod nazivom “Djeca i obitelji, prije, tijekom i nakon potresa”, koja u velikoj mjeri može pomoći roditeljima i drugim odraslima koji se brinu o djeci da se lakše nose sa stresnim okolnostima, da razumiju reakcije i potrebe djece te da im pruže potrebnu podršku. Publikacija sadržava informacije o tome kako djeca doživljavaju situacije poput potresa, daje savjete i smjernice za postupanje prije, tijekom i nakon potresa, prijedloge za aktivnosti s djecom i sličn. Autori publikacije su prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, Krešimir Prijatelj i Mia Roje Đapić. Publikacija se može preuzeti ovdje.

U ovom trenutku, u situaciji razornoga potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, naše su misli usmjerene na stanovnike Petrinje, Siska, Gline i ostalih područja najviše pogođenih potresom, koji se i dalje nose s velikom neizvjesnošću i brigom za egzistenciju. Osim neposrednog zbrinjavanja i osiguravanja materijalne, zdravstvene i socijalne pomoći, stradalima je zacijelo potrebna i psihološka pomoć kako bi se lakše nosili s gubitkom i ekstremno teškim uvjetima. Stoga je važna informacija za ljude s tih područja da Društvo psihologa Sisačko-moslavačke županije organizira psihološku pomoć stradalima. Stradalnicima koji osjećaju potrebu razgovarati s nekim na raspolaganju su psihologinje, cijelo vrijeme na broju 0912065930, a od 16 do 18 sati na raspolaganju je i broj 0922023479. Također su dostupni stručnjaci u Zavodu za javno zdravstvo, Odsjek za mentalno zdravlje na broju 044 567 161, od 7 do 15 sati. Više o toj inicijativi pročitajte ovdje.

Oprez je i dalje nužan, najviše u stradalim područjima, ali i drugdje, u mnogim krajevima gdje se potres osjetio. Stoga nije na odmet ponovno proučiti upute Državnog ureda za zaštitu i spašavanje, koje su namijenjene odraslima, uz dodatna objašnjenja za roditelje i djecu. Brošuru s uputama o zaštiti za vrijeme potresa preuzmite ovdje.

Psihološka pomoć za djecu, mlade i roditelje

Važno je da i sama djeca mogu razgovarati s educiranim stručnjacima i zatražiti pomoć na način koji je prilagođen njihovim potrebama i načinu komuniciranja koji im više odgovara. Takve mogućnosti otprije im nudi Hrabri telefon putem besplatnih telefonskih brojeva, a i putem chata i e-maila na poveznici https://hrabritelefon.hr/. Besplatni broj za djecu je 116 111, a savjet i podršku besplatno mogu zatražiti i roditelji na broju 0800 0800.

U suradnji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Hrvatske psihološke komore, a u sklopu kampanje “Brini o sebi – Budi dobro – Proživi Covid”, osigurane su telefonske linije za pomoć u svim županijama. Iako osmišljena prvenstveno zbog epidemije Covida, ova aktivnost primarmo je usmjerena na pružanje psihološke podrške mladima koji se suočavaju s najrazličitijim teškoćama. Mladi se na navedenebrojeve na mogu obratiti za pomoć anonimno i povjerljivo, po želji i putem SMS i Whatsapp poruka. Brojevi telefonskih linija za savjetovanje mladih dostupni su na ovome letku: