Izbornik

Pučka pravobraniteljica organizirala skup o izbjegličkoj krizi

Pučka pravobraniteljica organizirala skup o izbjegličkoj krizi

Izbjeglickakriza Lora HinaPučka pravobraniteljica Lora Vidović organizirala je 14. rujna 2015. stručni skup “Izbjeglička kriza – pojmovi i prava” u Hrvatskome saboru, na kojem su sudjelovali predstavnici nadležnih državnih institucija te drugih tijela i organizacija zainteresiranih za zaštitu ljudskih prava i rješavanje pitanja vezanih uz mogući dolazak izbjeglica u većem broju i u Hrvatsku. Pritom je pravobraniteljica Vidović naglasila važnost očuvanja sigurnosti, ali i osiguranja ljudskih prava, dostojanstva i osnovnih životnih potreba izbjeglica.

Pozitivnim je ocijenila stav Vlade RH prema izbjegličkoj krizi, kao i odlučnost koju su u senzibiliziranju javnosti pokazali mnogi, uključujući i medije, ali je naglasila kako će, u slučaju dolaska izbjeglica u većem broju, ključna biti suradnja i koordinacija rada svih zainteresiranih aktera koji bi mogli pridonijeti rješavanju izazova koje izbjeglička kriza može postaviti pred našu zemlju.

Na skupu su sudjelovali i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Državnog ureda za zaštitu i spašavanje, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, predstavnici svih pravobraniteljskih ureda, zatim UNHCR-a, UNICEF-a te vjerskih organizacija, znanstvene zajednice i udruga civilnog društva.

U radu ovoga skupa sudjelovala je i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika (Foto: Hina)