Izbornik

“Ključ za mir” u Kastvu

“Ključ za mir” u Kastvu

KastavU organizaciji Osnovne škole “Milan Brozović” u Kastvu, Foruma za slobodu odgoja, Hrvatskog centra za razminiranje te Grada Kastva, 7. listopada 2011. godine, u Gradskoj vijećnici grada Kastva održana je konferencija “Ključ za mir”.

Konferencija je središnji dio projekta čiji je moto “Neka ratišta postanu igrališta, a igrališta mirilišta” kojem je cilj prikupiti sredstva za razminiranje dijelova Hrvatske kroz akciju “7 kuna za sigurnu igru!”. Osim toga, cilj akcije je promovirati odgoj za mir i nenasilno rješavanje sukoba, prije svega među učenicima, ali i potaknuti ravnatelje i nastavnike svih škola u Hrvatskoj da se uključe u akciju te da u svojim školama uvedu odgoj za mir kao sastavni dio školskog kurikuluma.

Na konferenciji su govorili stručnjaci Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), Foruma za slobodu odgoja i Centra za mirovne studije Zagreb. Stručnjaci HCR-a predstavili su aktivnosti HCR-a, stanje zagađenosti minama i minski sumnjiva područja u Hrvatskoj, prioritete u razminiranju, izvore financiranja i kapacitete za razminiranje te izvijestili o broju minskih nesreća. Proizlazi da je Ličko-senjska županija najzagađenija minama u Hrvatskoj.

Potom su na Konferenciji predstavljene aktivnosti dviju škola zasad uključenih u projekt “Neka ratišta postanu igrališta, a igrališta mirilišta”, Osnovne škole “Milan Brozović” u Kastvu i Osnovne škola Vežica u Rijeci. Djeca iz čak 12 županija Hrvatske imaju ograničen prostor za igru, jer žive na minski sumnjivom području, na što upozorava 16.000 znakova “Opasnost, mine!”. Cilj projekta je izgradnja igrališta za sigurnu igru na tim prostorima. Konferencija je bila prilika da se uputi poziv drugim školama za uključivanje u ovaj oblik solidarnosti, kako bi se prikupila sredstva za razminiranje područja u susjednoj Ličko-senjskoj županiji.

Učenici dviju osnovnih škola, sa svojim voditeljicama, predstavili su svoje aktivnosti u okviru projekta, a svaka je škola prikupila po 10.000 kuna. Uspjeli su uključiti i druge u akciju pa će dio sredstava donirati i komunalno društvo Čistoća iz Rijeke. Najavljeno je da će im se priključiti ITF (International Trust Fund for Demining and Mine Victims Assistance) iz Slovenije.

Djeca iz riječke OŠ Vežica predstavila su svoje projekte i aktivnosti Debatnog kluba, a predstavljen je i projekt “Mali miritelji”, koji zajednički provode OŠ “Milan Brozović” i Dječji vrtić “Vladimir Nazor” u Kastvu.

Konferenciju je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar. (Foto: www.hcr.hr)