Izbornik

Radni sastanak s predstavnicima UNICEF-a i HOK-a

Radni sastanak s predstavnicima UNICEF-a i HOK-a

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je 16. travnja 2019. na radnom sastanku u Hrvatskoj odvjetničkoj komori u Zagrebu s dopredsjednikom HOK-a Mladenom Klasnićem i predstavnicama Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj. Tema razgovora bila je suradnja institucija u zaštiti prava djece u području pravosuđa, a na sastanku su bile i voditeljica programa za zaštitu djece Martina Tomić-Latinac sa suradnicom Jasnom Dakić.

Predstavnica UNICEF-ovog ureda predstavila je izradu Smjernica za pružanje pravne pomoći prilagođene djeci koje su nastale kao rezultat participativnog i konzultativnog procesa u kojem je sudjelovalo 12 zemalja iz Europe i dvadesetak pravnih stručnjaka, uključujući i Hrvatsku. Smjernice predstavljaju 12 ključnih načela u pružanju pravne pomoći djeci: kompetencije za pružanje pravne pomoći djetetu, postupanje u najboljem interesu djeteta, sudjelovanje djeteta u odlukama koje ga se tiču, izgradnja odnosa, komunikacija prilagođena djetetu, pružanje pouzdanih i relevantnih informacija, efikasno sudjelovanje u saslušanjima, rad s obitelji i skrbnicima, privatnost i povjerljivost, zaštita djeteta od diskriminacije, sigurnost djeteta i suradnja s drugima. Ured UNICEF-a za Hrvatsku organizirao je prevođenje Smjernica na hrvatski jezik te je u pripremi njihovo tiskano izdanje na hrvatskom.

Sudionici sastanka razmotrili su mogućnosti daljnjeg promoviranja i diseminacije Smjernica kao bi one zaživjele u praksi. Istaknuta je važnost da se u daljnje predstavljanje Smjernica uključi Hrvatska odvjetnička komora koja okuplja pravne stručnjake kojima su one i namijenjene. U tom smislu istaknuto je kako će HOK prihvatiti ove smjernice te ih ugraditi u edukacijski sustav Odvjetničke akademije. Dogovoreno je da će se zaključiti sporazum o suradnji između Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i HOK-a u cilju zajedničkog djelovanja usmjerenog jačanju kapaciteta odvjetnika koji u svojem radu dolaze u kontakt s djecom u okviru pravosudnog  sustava. Također je zaključeno kako bi bilo važno i korisno da se i pravobraniteljica za djecu uključi u daljnju diseminaciju Smjernica, u sklopu planiranog  3. modula edukacija za odvjetnike, koji će se održati u drugoj polovici godine.