Izbornik

Rana dijagnostika poremećaja iz spektra autizma

Rana dijagnostika poremećaja iz spektra autizma

Na inicijativu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u osječkom uredu pravobraniteljice za djecu 24. siječnja 2019. održan je sastanak s v. d. predstojnicom Ureda UNICEF-a Đurđicom Ivković i voditeljicom Odjela za rani razvoj Melani Marković. S njima su razgovarali savjetnici pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović i Darko Laksar, a tema je bilo provođenje pilot-projekta integriranog modela za rani probir i dijagnostiku djece u dobi od 0 do 7 godina s poremećajima iz spektra autizma (PSA) u Osječko-baranjskoj županiji, a u skladu s nacrtom Nacionalnog okvira za rani probir i dijagnostiku djece s PSA u Hrvatskoj. Pilot-projekt provodit će se sukladno Sporazumu koji je Ured UNICEF-a za Hrvatsku potpisao s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te KBC-om Osijek.

Budući da Ured pravobraniteljice za djecu prati ostvarivanje prava djece s teškoćama u razvoju te sudjeluje u aktivnostima vezanim za poticanje rane dijagnostike i intervencije djece s PSA, sastanak je bio usmjeren razmjeni informacija te dogovoru oko načina uključivanja osječkoga ureda pravobraniteljice u pilot-projekt koji će se provoditi u Osječko-baranjskoj županiji. U zajedničko djelovanje i poticanje bit će uključena i tijela lokalne i regionalne samouprave te udruge s područja županije.

Zaključeno je kako županija ima dobre preduvjete za provođenje pilota, budući da ima kvalitetno ustrojen i kadrovski ekipiran Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju u KBC-u Osijek te liječnike specijaliste psihijatre za djecu i mlade i druge stručnjake koji su završili posebnu edukaciju za dijagnostiku i liječenje djece s PSA. U prilog odabiru ove županije za provođenje pilot-projekta ide i predstojeće otvorenje modernog Centra za autizam koji bi trebao biti najsuvremeniji u regiji.