Izbornik

Revija dječjeg filmskog stvaralaštva u Varaždinu

Revija dječjeg filmskog stvaralaštva u Varaždinu

banner_49_revijaU Varaždinu je od 29. rujna do 2. listopada 2011. održana  49. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, na kojoj je prikazano 88 filmova čiji su autori učenici osnovne škole. Filmove za reviju odabrao je ocjenjivački sud, kojim je ove godine predsjedavala savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Posebna je vrijednost ovog festivala u tome što, uz “odrasli žiri”, nagrade posve samostalno dodjeljuje i dječji ocjenjivački sud, a ove godine bili su to učenici II. osnovne škole Varaždin.

Ta je škola, zajedno s Filmsko-kreativnim studiom VANIMA, bila domaćin i suorganizator revije, koju zajedno organiziraju Hrvatski filmski savez i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Svečano otvaranje revije, održano 29. rujna, bilo je ujedno i obilježavanje 25. obljetnice VANIMA-e, koja već četvrt stoljeća uspješno radi s djecom i mladima.

Tradicionalna smotra dječjeg filmskog stvaralaštva ove je godine privukla veliki broj školskih i izvanškolskih filmskih družina i klubova te se za reviju prijavilo 175 filmova. Najviše ih je bilo u kategoriji animiranog, zatim dokumentarnog te igranog filma, a znatno manje u kategoriji reportaže i otvorenoj kategoriji. Filmovi na reviji pokazuju da djeca sve bolje vladaju tehnikom snimanja, istražuju različite mogućnosti animacije, poigravaju se s različitim filmskim vrstama i otkrivaju da im stvaranje filma otvara nove mogućnosti igre, ali i izražavanja svojih stajališta. Mnogi filmovi predstavljaju dječji svijet, ili svijet viđen očima djeteta, progovaraju o dječjim interesima i problemima, o nasilju u školi, o ljubavnim i drugim nesporazumima, o školskoj svakodnevici. Često prikazuju posebnu djecu koja se po nečemu izdvajaju među svojim vršnjacima, no prepoznaju i zanimljive odrasle.

Članovi ocjenjivačkog suda odraslih bili su Neven Hitrec, Krešo Mikić, Slaven Zečević, Simon Bogojević Narath i Maja Flego. A u ocjenjivačkom sudu djece bili su učenici II. osnovne škole Varaždin: Katja Babić, Lucia Hergotić, Ivona Kolac, David Linić, Paula Miklošić, Una Pascuttini, Vida Sever, Lucija Tesla, Ema Šantek – Zubac i Lana-Anet Zuber pod vodstvom profesorice Maje Šmic Dugandžić.

Članovi obaju ocjenjivačkih sudova su posljednjeg dana revije, 2. listopada, sudjelovali u razgovoru s djecom – autorima filmova te su obrazlagali odluke o nagradama i filmovima koji su izabrani za reviju, iznosili svoje dojmove o filmovima i odgovarali na brojna pitanja djece.

O nagradama i ostalim zanimljivostima s 49. revije pročitajte više na web stranici Hrvatskog filmskog saveza.