Izbornik

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održana u Makarskoj

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održana u Makarskoj

Dugovječna manifestacija dječje kreativnosti Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ove je godine održana u Makarskoj od 5. do 8. listopada 2016. Na 54. Reviji prikazano je 83 filma koje su snimili osnovnoškolci iz cijele Hrvatske, uz pomoć svojih učitelja i voditelja filmskih družina, a uz više od stotinu sudionika filmske revije, filmove su gledali i mladi Makarani. Reviju su organizirali Hrvatski filmski savez i Udruga Dokuma.

U konkurenciji Razigrani i zabavni, urnebesno smiješni ili i estetski Jedna od posebnih vrijednosti revije je to što uz ocjenjivački sud odraslih dječje filmove ocjenjuju i nagrađuju i djeca. Ove godine i dječji i „veliki“ žiri bili su međunarodni. Dječji žiri činila su djeca iz Hrvatske (Makarske), Albanije, Italije, Makedonije i Slovenije, a u ocjenjivačkom sudu odraslih bili su producentica Jacqueline Cosgrove iz Australije, redateljica Kristina Kumrić, direktor fotografije Boris Poljak i animatorica Petra Zlonoga i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Oba žirija dodjeljuju nagrade u kategorijama animirani, dokumentarni i igrani film, TV reportaža i slobodni stil.

Na Reviju je ove godine prijavljeno čak 195 filmskih radova djece osnovnoškolske dobi iz cijele Hrvatske, od čega je nakon selekcije za ulazak u službenu konkurenciju prošlo njih 83, a Selekcijska komisija je bila u sastavu: Josip Krunić (pedagog), Diana Nenadić (filmska kritičarka) i Slaven Zečević (filmski montažer).

Natjecanje je bilo uzbudljivo jer su filmovi bili ujednačene solidne kvalitete. Najbrojniji su bili animirani filmovi, u kojima djeca očito najviše uživaju, zatim dokumentarni i igrani, dok je nešto manje bilo reportaža i filmova u „slobodnom stilu“. Mnogi od njih prikazali su dječju svakodnevicu, razna pitanja koja zanimaju, muče ili zabavljaju djecu, uz razvijen smisao za humor i želju za zabavom i igrom. Dogodovštine iz škole, ljubavni problemi, dječje svađe i prijateljstva, preokupacija mladih internetom i društvenim mrežama došli su do izražaja u mnogim dječjim radovima, dok je u animiranom filmu njihova kreativnost doslovce cvjetala – i u izboru tema i u primjeni tehnika animacije. U dokumentarnim filmovima djeca su pokazala neočekivano zreli pristup pojedinim težim društvenim temama, poput napuštenih sela, propadanja industrije u pojedinim područjima, životne borbe osoba s invaliditetom, brige o napuštenim i bolesnim kućnim ljubimcima.

Među filmovima prikazanim na 54. reviji savjetnica pravobraniteljica za djecu Maja Flego odabrala je 12 filmova za festival o pravima djece koji se održava od 7. do 26. listopada u 18 gradova Hrvatske
Sve o nagrađenima na 54. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece pročitajte ovdje.

Nakon podjele nagrada na dječjoj filmskoj reviji tradicionalno se organizira i razgovor ocjenjivačkog suda s djecom te je to prilika da se, uz poneki savjet i korekcije, potakne djecu na daljnje aktivno sudjelovanje u stvaranju dobrih filmova. A da bi postali još bolji, najuspješniji mladi filmaši bit će nagrađeni besplatnom jednotjednom ljetnom filmskom radionicom Hrvatskog filmskog saveza u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. (Foto: hfs.hr)