Izbornik

Rijeka: Međunarodna konferencija “Prevencijom do kulture nenasilja”

Rijeka: Međunarodna konferencija “Prevencijom do kulture nenasilja”

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) Primorsko-goranske županije i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizirali su, u povodu Međunarodnog dana obitelji i dana zdravih gradova, međunarodnu stručnu konferenciju pod nazivom „Prevencijom do kulture nenasilja“, 28. i 29. svibnja 2021., u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Skup je održan u okviru projekta sufinanciranog od Europske unije “Safer Internet Centre Croatia: Making Internet a good and safe place”, pod pokroviteljstvom Ureda pravobraniteljice za djecu, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Grada Rijeke. U skladu s epidemiološkim mjerama, konferenciju je uživo pratilo 120 sudionika u riječkom HNK-u, a putem Zoom platforme uključilo se još oko 600 sudionika.

Konferencija je bila namijenjena stručnjacima iz sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, pravosuđa i organizacija civilnog društva koji se bave razvojem i provedbom preventivnih programa u zajednici, usmjerenih zaštiti djece i mladih od brojnih izazova i rizika u online okruženju. Njezina svrha bila je razmjena iskustava, dobre prakse, ideja te inovativnih alata i usluga na međunarodnoj razini u jačanju kapaciteta stručnjaka za kreiranje i provedbu preventivnih programa.

Nakon pozdravnih govora ravnatelja NZJZ-a Primorsko-goranske županije Vladimira Mićovića, generalne tajnice konferencije Ines Lazarević Rukavina, gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, Rektorice Sveučilišta u Rijeci Snježane Prijić-Samaržija, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, Pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, te zamjenika župana Primorsko-goranske županije Petra Mamule, uvodno predavanje održao je Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, koji je govorio o najnovijim trendovima u “digitalnoj džungli”, kako je nazvao izazovno okruženje u kojem odrastaju današnji naraštaji djece i mladih.

U nastavku konferencije predavanja su uživo održale bivša članica Odbora za prava djece UN-a Nevena Vučković Šahović iz Republike Srbije, Valentina Otmačić  iz sjedišta UNICEF-a u New Yorku, Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije Brankica Janković, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Pető Kujundžić i Sanja Barić s Pravnog fakulteta u Rijeci. Virtualnim putem izlaganja su održale Iva Pejnović Franelić iz ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Hrvatskoj te Amela Efendić iz Međunarodnog foruma solidarnosti Bosne i hercegovine.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević, u svojem izlaganju pod nazivom “Prevencijom do kulture nenasilja – pogled iz ureda pravobraniteljice za djecu”, istaknula je kako je nasilje neprihvatljivo u bilo kojem obliku i podsjetila da djeca upijaju poruke odraslih i na njima se formiraju. S obzirom na raznovrsne razorne posljedice nasilja, prevencija je zakonski, etički i ekonomski imperativ. Istaknula je kako ne možemo biti zadovoljni s dosadašnjim načinom provođenja preventivnih aktivnosti koje se odnose na nasilje u svakom obliku, budući se prevencija ne provodi sustavno, sveobuhvatno ni dugoročno. Upozorila je da je štednja na prevenciji nedopustiva i dugoročno opasna. Naglasila je i važnost osvješćivanja o problemu nasilja općenito te jačanja osobne i profesionalne odgovornosti u sprečavanju i borbi protiv nasilja. Također je istaknula važnost jedinstvene strategije i preventivnih programa kao i važnost suradnje sustava, nadležnih tijela, organizacija civilnog društva i lokalne zajednice u provođenju preventivnih mjera u borbi protiv nasilja. Odluka o tome hoćemo li i kako reagirati na problem nasilja nad i među djecom u državi koja je potpisnica Konvencije o pravima djeteta ne smije biti upitna, navela je, istaknuvši da je u donošenje odluka u vezi sa zaštitom djece od nasilja potrebno uključiti i samu djecu. Šutnja o nasilju predstavlja podržavanje i odobravanje nasilnog ponašanja zaključila je pravobraniteljica.

U drugom dijelu konferencije održan je Okrugli stol “Interdisciplinarni pristup prevenciji rizičnog ponašanja djece i mladih u online okruženju – Gdje smo danas”, te Okrugli stol “Uloga medija u prevenciji rizičnog ponašanja djece i mladih na internetu”, u kojoj su aktivno sudjelovala i djeca – predstavnica Dječjeg gradskog vijeća Opatije Petra Deranja te predstavnik Dječjeg foruma Društva “Naša djeca” Opatija i član Savjetodavnog odbora za dječju participaciju UNICEF-a Jan Galić.

Drugog dana konferencije strani stručnjaci iz Makedonije, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije i drugih zemalja EU prenosili su svoja stručna iskustva u pogledu prevencije, sigurnosti i zaštiti djece i mladih na internetu. Također je održan Sajam preventivnih aktivnosti, uz predstavljanje platforme “digitalno središte znanja”.