Izbornik

Sastanak o zaštiti dobrobiti djeteta kad roditelji odbijaju liječenje

Sastanak o zaštiti dobrobiti djeteta kad roditelji odbijaju liječenje

PalijativnaNedavna smrt teško bolesnoga dječaka, kojemu su roditelji uskratili liječenje u bolnici, potresla je široku javnost i ukazala je na probleme u funkcioniranju postojećeg sustava zaštite prava djece. Kako bi se takvi slučajevi spriječili ubuduće pravobraniteljica Ivana Milas Klarić organizirala je sastanak 18. rujna 2015. okupivši predstavnike sustava zdravstva, pravosuđa, policije i socijalne skrbi, a teme su bile: primjena postojećih mehanizama zaštite djece u praksi, problemi na koje stručnjaci nailaze u nastojanju da zaštite dijete u slučaju kad odluke roditelja nisu u interesu djeteta, teškoće prilikom provođenja ovrha radi predaje djeteta, izostanak pravne regulacije primjene alternativnih metoda liječenja te pedijatrijska palijativna skrb.

Pravobraniteljica za djecu uvodno je upozorila na uočene probleme u sustavu zaštite djece u slučajevima u kojima odluke roditelja nisu u interesu djeteta osobito u slučajevima odbijanja neophodnog liječenja djeteta, odbijanja cijepljenja djeteta ili pribjegavanja nekonvencionalnim metodama liječenja djeteta. Posebno je istaknula problem edukacije i stručne potpore medicinskom osoblju u vezi s primjenom pravnih propisa u području zaštite prava djece, naročito kad roditelji ne žele dati suglasnost za liječenje djeteta i neophodne medicinske postupke. Također je istaknula potrebu suradnje i koordinacije djelovanja zdravstvenog, socijalnog i pravosudnog sustava te, što je osobito važno, žurnog reagiranja sudova. Pri tom je još jednom ukazala na potrebu osnivanja obiteljskih sudova i ponovnog uvođenje dežurstava sudaca. Također se zauzela za provođenje edukacije sudaca za primjenu Obiteljskoga zakona vezano uz donošenje odluke o medicinskim zahvatima.

Sudionici ovoga sastanka bili su zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt, Tanja Žaja i Marija Turalija iz Ministarstva socijalne politike i mladih, Kristina Hrgar i Sanja Predavec iz Ministarstva zdravlja te Dragan Josipović iz Ravnateljstva policije. Uz pravobraniteljicu, na sastanku su bile i njezine zamjenice Maja Gabelica Šupljika i Ester Radmilo te savjetnice Davorka Osmak Franjić i Gordana Filipović.