Izbornik

Sastanak s predstavnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

Sastanak s predstavnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
hzz_osiguranjeU Uredu pravobraniteljice za djecu 26. listopada 2009. sastali su se pravobraniteljica Mila Jelavić, savjetnice Davorka Osmak Franjić i Tanja Opačak te stručna suradnica Ana Albrecht s predstavnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Nevenkom Mirković, rukovoditeljicom službe za poslove upravnog postupka te Mariom Bagatom, pomoćnikom ravnatelja za zdravstvenu zaštitu, kako bi se izmijenila iskustva vezana za zaštitu prava djece na najvišu moguću razinu zdravlja, zajamčenu Konvencijom o pravima djeteta.

Među ostalim razgovaralo se i o tome jesu li doista nužne medijske akcija za prikupljanje novca kako bi se oboljeloj djeci omogućilo liječenje u inozemstvu i nabavka pojedinih lijekova te je pravobraniteljica upitala  je li ovakvo medijsko izlaganje djece jedini način omogućavanja prava na zdravstvenu skrb o djetetu. Predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ustvrdili su da to nije potrebno, naglašavajući da u većini slučajeva u kojima se, primjerice, roditelji malih pacijenata putem medija obraćaju građanima za pomoć u prikupljanju novčanih sredstava, oni prethodno nisu ni uputili Direkciji HZZO-a zahtjev za podmirenje tih troškova, na koje dijete najčešće ima pravo.

Razgovaralo se i o tome u kolikoj su mjeri procedure za ostvarivanje pojedinih prava komplicirane i građanima nejasne te pružaju li im djelatnici HZZO-a i liječnici kvalitetnu pomoć i podršku u ostvarivanju tih prava. Djelatnice Ureda pravobraniteljice za djecu naglasile su kako je iznimno važno da se za razjašnjavanje nepoznanica i uklanjanje prepreka ostvarivanju prava djeteta roditelji imaju kome obratiti te da mogu dobiti brzi odgovor i cjelovitu informaciju.

Predstavnici HZZO-a naveli su kako se to može ostvariti i putem besplatnog info telefona 0800 7979, putem kojeg korisnici mogu dobiti informacije i savjete. Ustvrdili su da djetetov liječnik mora poznavati pravila obvezne zdravstvene zaštite te je on prva osoba koja treba roditelje uputiti u njihova osnovna prava, među kojima je i podnošenje zahtjeva HZZO-u za odobrenje pojedinih medicinskih zahvata, lijekova i sličnog. Na web stranici HZZO-a su popisana sva prava te su i na taj način dostupna građanima, rekli su Mirković i Bagat.

Pravobraniteljica Mila Jelavić upozorila je na još neke teškoće u ostvarivanju prava djece na ortopedska pomagala, te na nelogičnosti u Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, u vezi s pravima roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju, na što je već  upozorila Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.