Izbornik

Sastanak s predstavnicima Klinike za dječje bolesti Zagreb

Sastanak s predstavnicima Klinike za dječje bolesti Zagreb

Na inicijativu Klinike za dječje bolesti Zagreb – “Klaićeva” u Uredu pravobraniteljice za djecu 9. listopada 2018. održan je sastanak na kojem je bilo govora o načinu zaštite djece-pacijenata u osjetljivim situacijama, primjerice, prilikom izvještavanja u medijima o uspješnim medicinskim zahvatima koji se primjenjuju prema djeci. Također je bilo govora o potrebi bolje zaštite djece čiji roditelji odbijaju liječenje, medicinske zahvate i pretrage koje su liječnici procijenili neophodnima i koji predstavljaju ostvarivanje prava djeteta na najvišu razinu zdravlja sukladno čl. 24. UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

Delegacija iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, predvođena ravnateljem, prof. dr. sc. Goranom Roićem, upoznala je pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević, njezinu zamjenicu Maju Gabelicu Šupljiku i savjetnice, s problemima na koje nailaze u slučajevima prijepora između roditelja o liječenju djeteta u slučajevima narušenog partnerskog odnosa roditelja koji zajednički izvršavaju roditeljsku skrb.

Na sastanku je zaključeno kako je, radi podizanja razine zaštite dobrobiti i prava djece-pacijenata potrebno bolje razraditi i pojasniti procedure postupanja koje proizlaze iz pozitivnih propisa, što je moguće postići uz bolju resornu suradnju onih sustava koji su neposredno nadležni za postupanje usmjereno zaštiti prava djeteta. Pravobraniteljica za djecu najavila je skoru organizaciju međuresornog sastanka na kojem će biti govora o načinu uspostavljanja bolje suradnje nadležnih institucija u zaštiti prava i interesa djeteta.

Najavljeni sastanak održat će se 26. listopada 2018. u Maloj kući dječjih prava Ureda pravobraniteljice za djecu.