Izbornik

Sastanak s regionalnom tehničkom savjetnicom za problematiku trgovanja djecom pri MVP Francuske, Marie-Anne Baulon

U organizaciji francuskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, održan je 30. lipnja 2008. u Uredu pravobraniteljice za djecu, radni sastanak s regionalnom tehničkom savjetnicom za problematiku trgovanja djecom, pri Ministarstvu Vanjskih Poslova Francuske na službi u Mađarskoj, sutkinjom za maloljetnike Marie-Anne Baulon, koja je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

 

Sastanku je, uime Ureda pravobraniteljice, nazočila savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović.

Na sastanku se razgovaralo o problematici trgovanja djecom s osobitim naglaskom na praksu RH u zaštiti djece potencijalnih žrtava trgovanja djecom, kao što su djeca prosjaci, tražitelji azila te djeca bez pratnje strani državljani.

Gospođu Baulon zanimala je organizacija prihvata djece koje su u RH zatečena bez pratnje roditelja ili zakonskih zastupnika kao i poduzimanje mjera njihove zaštite.

Savjetnica Filipović upozorila je na poteškoće koje su uočene na ovom području, primjerice neadekvatnost smještaja za djecu bez pratnje, potrebe informatičke umreženosti centara za socijalnu skrb, formiranje posebne evidencije za ovu kategoriju djece, kao i potrebe specijalizacije i edukacije osoba izvan centara za socijalnu skrb za obavljanje poslova skrbništva.

Ovom prigodom gospođa Baulon je upoznata  i sa svim aktivnostima pravobraniteljice za djecu vezanim za zaštitu djece bez pratnje.