Izbornik

Sastanak Savjetodavnog odbora za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje

Sastanak Savjetodavnog odbora za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje

Savjetodavni odbor za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje svoj prvi sastanak u 2020. godini održao je  4. lipnja, i to na daljinu, putem platforme Zoom. Pet članova Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) stalni su članovi tog savjetodavnog tijela osnovanog na inicijativu UNICEF-a, u čijem radu sudjeluju različiti stručnjaci koji dijele interes i predanost da zajedno s UNICEF-om podupiru prava djece.

Jedan od ciljeva djelovanja Savjetodavnog odbora je podizanje svijesti poslovnog sektora o tome kako njihovo poslovanje i odluke mogu utjecati na djecu i njihova prava, bilo putem odnosa tvrtki prema zaposlenicima-roditeljima bilo kroz marketinške prakse, proizvode i usluge te odnos tvrtki prema okolišu.

Nakon pozdravnog govora predstojnice ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regine M. Castillo, članovi Savjetodavnog odbora osvrnuli su se na svoja iskustva i aktivnosti tijekom pandemije COVID-19, koje su bile usmjerene na brigu o zaposlenicima. Posebno su istaknuli one aktivnosti koje su se odnosile na podršku uravnoteženju roditeljske i radne uloge. Bilo je govora o Akcijskom planu Savjetodavnog odbora te se raspravljalo o koracima koji slijede u njegovom radu.

Na sastanku su sudjelovale članice Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Lana Miličević i Karla Škrlec koja se osvrnula na iskustvo školovanja putem nastave na daljinu te je govorila o brojnim problemima i izazovima s kojima su se u proteklom periodu suočili maturanti.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić dala je kratak pregled preporuka koje je pravobraniteljica za djecu uputila nadležnim institucijama u pogledu zaštite najboljeg interesa djece tijekom pandemije. Pritom se posebno osvrnula na preporuku koju je pravobraniteljica za djecu 20. ožujka 2020. uputila Vladi RH, koja se odnosila na potrebu zaštite najboljeg interesa djece zaposlenih roditelja (https://dijete.hr/roditeljstvo-i-radna-uloga-preporuka-o-zastiti-najboljeg-interesa-djeteta/).