Izbornik

Savjetovanje o dječjoj participaciji

Savjetovanje o dječjoj participaciji

savjetovanjedv glavnaSavez društava Naša djeca Hrvatske organizirao je 4. prosinca 2012., u Europskom domu u Zagrebu, savjetovanje za voditelje Dječjih vijeća pod naslovom “Dječjom participacijom za svijet po mjeri djeteta”. Savjetovanje je dio projekta “Aktivno sudjelovanje djece u lokalnoj zajednici – participacija djece u Dječjim vijećima u Hrvatskoj”, koji Savez provodi u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih.

 

Podsjećajući da je obveza odraslih poznavati strategije i načine poučavanja djece o dječjoj participaciji, voditeljica savjetovanja Sanja Škorić istaknula je kako je cilj savjetovanja pomoći odraslima da nauče surađivati s djecom, slušati i uvažavati njihova mišljenja, poticati ih da sama osmišljavaju, vode i ostvaruju svoje – dječje projekte, te im pomagati da izraze i brane svoja stajališta. Zadaća je odraslih i poticati i ohrabrivati djecu da osobno sudjeluju u projektima vezanim uz očuvanje okoliša, slobodno vrijeme, rad lokalne samouprave, kroz koje mogu utjecati na poboljšanje kvalitete života u svojoj sredini.

U prvom dijelu održana su predavanja, a u drugom radionice. Sanja Škorić govorila je o tome kako Konvencija o pravima djeteta definira dječje pravo na sudjelovanje te koja je moć i uloga dječje participacije. Potom je savjetnica u Savezu DND Hrvatske Snježana Krpes održala izlaganje „Alternativno izvješće o stanju dječjih prava u Hrvatskoj s naglaskom na područja ravnopravnosti djece i odraslih u odlučivanju i probleme u odlučivanju djece”.  Prikazala je i kako je nastalo naše šrvo dječje izvješće o stanju dječjih prava, u kojem su sudjelovala djeca iz Dječjih vijeća koja djeluju pri društvima Naša djeca u cijeloj Hrvatskoj. Rekla je kako danas postoji 26 dječjih vijeća u gradovima i općinama na području 17 županija, da je u njihov rad uključeno oko 400 djece, ali i da nisu sva vijeća jednako aktivna te da neka ne rade kontinuirano. No dječje Alternativno izvješće doista je vrijedan dokument koji pruža dragocjeni uvid u mišljenja djece, među kojima su i vrlo zanimljiva zapažanja o dječjem sudjelovanju u društvu. Izvješće se može pročitati na Saveza DND-a i u privitku ovog članka.

O primjerima dječje participacije u svijetu izvijestila je voditeljica Dječjeg vijeća Opatija Ana Kola. Uslijedile su dvije paralelne radionice s temom “Uloga odraslih i društvene zajednice u sudjelovanju djece”, koje su vodile Ana Kola i voditeljica Dječjeg vijeća Tuhelj Snježana Romić.

Prvi dio savjetovanja pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.  (Foto: www.savez-dnd.hr)