Izbornik

Savjetovanje “Iskustva djece i roditelja za vrijeme hospitalizacije”

Savjetovanje “Iskustva djece i roditelja za vrijeme hospitalizacije”

Za osmijeh djeteta u bolniciU Klinici za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva 16), u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici”, 19. svibnja 2014. održano je tematsko Savjetovanje “Iskustva djece i roditelja za vrijeme hospitalizacije”. Ove godine obilježava se 15 godina Akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici”, u nju je danas uključeno 37 bolnica ili dječjih odjela u Hrvatskoj, a prestižni naslov “Dječji bolnički odjel – prijatelj djeteta” do 2013. godine dobilo je 30 bolnica/dječjih odjela.

 

Na Savjetovanju su sudjelovali predstavnici bolnica/dječjih odjela koji sudjeluju u akciji “Za osmijeh djeteta u bolnici” te predstavnici Društava Naša djeca i drugih ustanova i udruga koji svojim iskustvom i prijedlozima mogu pridonijeti promicanju i primjeni suvremenih načela humanizacije tijekom bolničkog liječenja djece u Hrvatskoj.

Na Savjetovanju je bilo govora o sustavu kvalitete u bolničkim zdravstvenim ustanovama i o doprinosu Akcije europskim standardima tijekom boravka djece u bolnici. Održan je i okrugli stol u okviru kojeg su prikazani rezultati istraživanja o primjeni Picker upitnika u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja i održana izlaganja odnosila su se na iskustva djece i roditelja tijekom hospitalizacije, pitanje sigurnosti i postupaka s djetetom u bolnici te na pripremu odlaska djeteta iz bolnice. Bilo je govora o pedagoškim standardima i komunikaciji zdravstvenih djelatnika s djetetom i obitelji/skrbnicima. O vlastitom, pozitivnom iskustvu boravka u bolnici govorila je i jedna djevojčica.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu savjetovanje je pratila savjetnica Davorka Osmak Franjić.